Sofababbel
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

15 december 15:30 - 16:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Machteld Stakelbeek & Hannelore Bedert

Leven met verlies

We zetten psychologe Machteld Stakelbeek en singer-songwriter Hannelore Bedert samen in onze festivalsofa omdat ze allebei aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het kan zijn verder te leven na de dood van een geliefde. En hoe ze allebei de drang voelden daar op een bepaald moment over te schrijven, elk vanuit hun eigen perspectief.

Gastheer van deze sofababbel is Martin Heylen, Sarah Yu Zeebroek verzorgt de live-illustraties.

Machteld Stakelbeek

Machteld Stakelbeek is psycholoog, coach en specialist op het gebied van relaties, leiderschap en levenskunst. Ze werkt als huispsycholoog voor diverse organisaties en verzorgt theatercolleges over relaties. Nadat Machteld 3 keer in evenveel maanden tijd met de dood wordt geconfronteerd, besluit ze ‘de dood in de ogen te kijken’ en schrijft ze het boek ‘Dag Dood, tot later’, een verkenningsgids voor de levenden.  “Dit boek kan mensen helpen na te denken over de dood en zo inzichten geven over wat zij belangrijk vinden in het leven. Het heeft mij in ieder geval erg geholpen. Ik realiseerde me bijvoorbeeld nog meer dat onze relaties het leven waardevol maken. Door goede relaties met je dierbaren kun je veel aan, zelfs de dood.” Over onze moeilijke omgang met verlies en rouw, nochtans onlosmakelijk verbonden met ieders leven, gaat ze in gesprek met Hannelore Bedert. 

Hannelore Bedert

Op 17 februari 2019 stierf de man van singer-songwriter en auteur Hannelore Bedert op amper veertigjarige leeftijd aan hartfalen. Hannelore bleef achter met twee jonge kinderen, Hoppe en Polly. In de weken en maanden nadat hun leven compleet ondersteboven was gehaald, werd Hannelore huiscolumniste bij Libelle magazine. Een selectie van de 155 columns vind je terug in het boek ‘ Hoelang gaat papa nog gestorven zijn?’, met wondermooie illustraties van Randall Casaer. “We denken dat rouw een groot verdriet is dat je even moet verwerken, en dat je daarna de draad weer oppikt. Maar ik ben niet meer dezelfde Hannelore als daarvoor. Ik moet een heel nieuw bestaan op de rails krijgen.” Over heel diep vallen en toch de courage vinden om overeind te krabbelen. Over de toekomst en over zoeken naar je identiteit wanneer een deel van je verdwenen lijkt te zijn. Over hoe alleen je je voelt wanneer je als jonge weduwe je verdriet opzij moet schuiven om tijd te maken voor alle papierwerk dat eraan te pas komt. En hoe dat beter moet kunnen. 

Martin Heylen

Terug naar eigen land, Heylen en de Herkomst, God en Klein Pierke, Terug naar Siberië, Zelfde deur 20 jaar later … stuk voor stuk pareltjes die de voorbije jaren op ons tv-scherm passeerden. Zelden zagen we een tv-maker of journalist die zo oprecht geïnteresseerd is in de gedachten, dromen, interne strubbelingen, verhalen … van zijn praatgasten als Martin Heylen. Een Kuifje met sappig Meetjeslands accent, in ruitjeshemd, met brede glimlach en open blik. Vaak verwonderd door de antwoorden die hij krijgt, maar nooit oordelend wanneer iets hem nieuw, vreemd, onverwacht … overkomt. Kritisch, maar nooit cynisch. En een feilloze timing. Niet alleen stelt hij zijn vragen, op het juiste moment, hij beheerst ook de kunst om te zwijgen en stiltes toe te laten op het juiste moment.

Sarah Yu Zeebroek

Sarah Yu Zeebroek is beeldend kunstenaar, illustrator en muzikante. Ze is illustrator van opleiding en maakt zowel vrij werk als werk in opdracht voor kranten, tijdschriften, theatergezelschappen, culturele centra, bibliotheken, musea en muziekgroepen. Haar werk toont de rijke verbeeldingskracht die zich in haar dag -en nachtdromen afspeelt. Deze is vaak doorspekt met surreële taferelen en heeft een humoristische inslag maar is nooit op zoek naar de grap op zich. 

Meer Festival van de Gelijkheid!