Workshops
Locatie

Gele Kamer

Datum & Tijd

16 december 13:30 - 20:00

Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Laten we banden smeden

i.s.m. Vluchtelingenwerk Vlaanderen
We roepen burgers en verenigingen op om deel te nemen aan deze verbindende campagne. Laten we de krachten bundelen en onze steden en gemeenten gastvrij maken. Er slapen meer dan 2.500 asielzoekers op straat, 150.000 mensen leven in onwettig verblijf, zonder toekomstperspectief. Samen kunnen we iets veranderen en pleiten voor een rechtvaardig migratiebeleid.

Het ontbreken van een wettig verblijf, het leven op straat als asielzoekers. Het is de dagelijkse realiteit voor mannen, vrouwen en kinderen, ze zijn met handen en voeten geboden. Wij willen die symbolische ketens ombouwen tot een groot vangnet. We willen banden smeden en verbinden om zo een solidair netwerk te creëren.

Lokale groepen weven elk hun eigen net, al die netten worden opnieuw aan elkaar geweven om zo tot een groots collectief kunstwerk te komen. Deelnemers kunnen wensen, dromen en adviezen met op kaartjes bevestigen aan het net. Zo moedigen ze ook lokale overheden aan om zich in te zetten voor een rechtvaardig migratiebeleid. Het kunstwerk zet aan tot dialoog en actie. Het werk is het geesteskind van Bénédicte Moyersoen, een kunstenaar uit Luik en kan alleen collectief gemaakt worden door burgers uit alle lagen van de bevolking en verenigingen met één gemeenschappelijk doel, een menselijk migratiebeleid.

We willen de actie op zo veel mogelijk plaatsen laten doorgaan om samen 150.000 spanbandjes te verbinden tot een vangnet, een symbolische aantal dat het geschatte aantal mensen zonder papieren in België vertegenwoordigt. Het - van spanbandjes geweven - net willen we op 20 juni 2024, Wereldvluchtelingendag, tentoonstellen in Brussel om het nadien door het hele land te laten reizen. Het wordt een nationaal symbool waarbij we een boodschap van solidariteit overbrengen aan de federale overheid.

N.B.: De spanbandjes worden nadien gerecycleerd.

i.s.m. Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Meer Festival van de Gelijkheid!