Sofababbel
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

15 december 21:30 - 22:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Fleur van Groningen & Lotte De Vet

Kwetsbaar maar onbegrensd
We zetten auteur Fleur Van Groningen en ultraloopster Lotte De Vet samen in onze festivalsofa om van gedachten te wisselen over het streven naar een gezondheid van geest en lichaam. Omdat ze elk op hun manier zowel hun grenzen opzoeken als bewaken, zowel weten wat doorzetten is als de kracht van kwetsbaarheid erkennen.

Fleur van Groningen (1982) werd geboren in Breda maar groeide op in Vlaanderen. Ze schrijft, schildert, spreekt en moedert. Ze is journalist voor De Morgen, columnist voor Psychologies Magazine en The Art Couch, en kunstschilder. Fleur legde een woelig levensparcours af en dat zette haar aan tot zelfreflectie en een grote interesse in de menselijke psyche. In 2017 publiceerde ze de bestseller Leven zonder filter, over haar ervaring met hoogsensitiviteit. In ‘22 verscheen Voelen zonder filter, Fleurs zesde boek, over herstellen van trauma en omgaan met emoties. Gebaseerd op dat boek maakte Fleur voor De Morgen de podcast ‘Mensenkennis’, waarin ze een duik neemt in de menselijke psyche. Momenteel werkt ze aan een tweede seizoen. Ze woont met echtgenoot Seppe van Groeningen en zoontje Rex in Bornem.
Fleur praat zeer openhartig over haar ervaringen en hoopt zo anderen te kunnen helpen, een vriendin te zijn in moeilijke tijden. “We worden aangemoedigd om vrolijk voort te doen en vooral veel te kopen, om onze ­zonnezijde te exploiteren, maar zo krijgt onze schaduwzijde iets gênants.” Over leven na trauma, over kwetsbaarheid en doorzettingsvermogen, maar ook over liefde, troost en schoonheid heeft ze het vrijdagavond in onze festivalsofa.


Ultraloopster Lotte De Vet uit Brasschaat brak afgelopen maart in Barcelona het wereldrecord ‘marathonlopen met rolstoel’, een prestatie die werd opgenomen in het Guinness Book of Records. Ze reed eerder al met een eenwieler de Mont Ventoux op en nam deel aan de Marathon Des Sables. Het sportieve parcours dat ze tot nu toe aflegde is op zijn minst indrukwekkend te noemen. En toch vindt ze op de een of andere manier de tijd en kracht om dit alles te combineren met een fulltime job in een school voor kinderen met een beperking en haar inzet voor Athletes for Hope.  “Wat betekenen een paar dagen afzien, als je weet dat er kinderen en mensen zijn die nooit in staat zijn om dit te doen. Simpelweg omdat ze gewoon niet het geluk hebben om ‘gezond’ te mogen zijn”

Een uitspraak die getuigt van liefde voor de meest kwetsbare medemens. 

Gastheer van deze sofababbel is Martin Heylen.

Meer Festival van de Gelijkheid!