Panels & Lezing
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

14 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Intelligentie ontleed

Met o.a. Ann Nowé, Lode Lauwaert ...

We zien de menselijke ratio als het toppunt van slimheid. Toch verwoesten wij mensen de ecosystemen die ons leven op deze planeet mogelijk maken. En dat is best… dom. Wat dat betreft hebben dieren en planten het veel beter bekeken – en kunnen we een hoop van hen leren. Welke soorten intelligentie hebben we nodig om de problemen van de toekomst op te lossen? Gaat artificiële intelligentie ons helpen om betere beslissingen te nemen? En vergeten we de emotionele intelligentie ondertussen niet?

Dirk Draulans

Dirk Draulans (° 1956 Turnhout) is bioloog, journalist en schrijver. Hij studeert biologie aan de KU Leuven (afgestudeerd in 1979) en blijft er hangen. Als nieuwbakken doctor in de wetenschappen (1983) gaat hij aan de slag aan de prestigieuze universiteit van Oxford (Engeland). Toen sloeg het noodlot toe en moest hij iets anders gaan doen. Plan B werd een succes. Eind 1987 wordt hij – bijna per ongeluk – redacteur van het weekblad Knack. Per nog groter ongeluk wordt hij van 2003 tot 2006 huisbioloog van De Laatste Show met Mark Uytterhoeven op Eén. Sindsdien is hij regelmatig op televisie te zien. De bekendste bioloog van Vlaanderen heeft één goeroe: Charles Darwin, de Brit die ons een sluitend mechanisme voor de evolutie van het leven schonk. Als jonge snaak reisde hij de wereld rond, een reis die Dirk Draulans op vraag van Canvas en de Nederlandse VPRO in het seizoen 2009/2010 (op wat oudere leeftijd) overdeed. Het was het professionele hoogtepunt van zijn leven.

Elke Keersmaekers

Elke Keersmaekers is classica en geeft les in het secundair onderwijs, in het Sint-Pietersinstituut te Turnhout. Daarnaast is ze auteur van het boek ‘Emotionele intelligentie voor jongeren’, spreker en coach.

Ze haalde de nationale media toen ze in september 2019 op haar school een keuzevak ‘Emotionele intelligentie’ inrichtte.  Als classica duikt ze in de geschiedenis om de filosofische wijsheden over ‘Emotionele intelligentie’ uit de klassieke oudheid te linken aan hedendaagse life skills.  Zo vertaalt ze de antieke wijsheden naar de hedendaagse samenleving, met tips en tricks voor jongeren om met kennis over zichzelf en de andere de wereld beter aan te kunnen. 

Haar doelstelling is het verhogen van veerkracht en weerbaarheid bij jongeren, hiervoor doet ze aan psycho-educatie bij jongeren én hun ouders en begeleidt ze ook leerkrachten op scholen.

Lode Lauwaert

Lode Lauwaert is Professor Techniekfilosofie aan de KU Leuven en auteur van Wij, robots. Een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie.

Ann Nowé

Ann Nowé behaalde haar diploma aan de Universiteit Gent in 1987, waar ze wiskunde studeerde met keuzevakken in informatica. Vervolgens zette ze haar academische carrière voort als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Brussel waar ze in 1994 haar doctoraat afrondde in samenwerking met Queen Mary en Westfield College, University of London. Het onderwerp van haar doctoraat bevindt zich op het snijvlak van informatica (A.I.), controletheorie (Fuzzy Control) en wiskunde (numerieke analyse, stochastische benadering). Na een periode van 3 jaar als senior onderzoeksassistent aan de VUB, werd ze postdoctoraal medewerker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (F.W.O.). Tegenwoordig is ze professor in zowel het departement Computerwetenschappen van de faculteit Wetenschappen als in de groep Computerwetenschappen van de faculteit Ingenieurswetenschappen.

Sven Speybrouck

Sven Speybrouck levert al vele jaren op eenvoudig verzoek beeld en geluid voor radio, tv, podcasts, online e.d. Hij is vooral bekend van de radioprogramma's 'Jongens en wetenschap' en 'Interne Keuken'  waarin hij samen met Koen Fillet het fijne der dingen probeerde te achterhalen. Tot voor kort was hij directeur van Universiteit van Vlaanderen. Momenteel zoekt hij actief naar nieuwe manieren om de wereld te verbeteren.

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!