Panels & Lezing
Locatie

Dansstudio

Datum & Tijd

15 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Hoe winnen we onze aandacht terug?

Panel met o.a. Birsen Taspinar, Virginie Platteau ...

Grote kans dat je vandaag 110 keer jouw smartphone vastpakt. Grote kans ook dat je dat helemaal niet wil doen, omdat je eigenlijk een deadline moet halen, of een fijn gesprek aan het voeren bent. En toch kan je het niet laten. Zijn we marionetten van technologiebedrijven geworden? Gaat ons concentratievermogen achteruit? Is het tijd dat we digitaal verzet plegen? Ons panel, gemodereerd door Yasmina El Messaoudi, onderzoekt hoe we onze aandacht kunnen terugwinnen. 

Ama Kissi

Dr. Ama Kissi (Ph.D.) is klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker. Haar huidige onderzoek richt zich op het identificeren van factoren, zoals vooroordelen en aandachtsprocessen, die raciale ongelijkheden binnen de gezondheidszorg kunnen verklaren. Al tijdens haar doctoraatsopleiding bood Ama psychologische begeleiding in de gezondheidszorg. Zo werkte ze enkele jaren als psychosociaal consulent bij de toenmalige Vlaamse Liga tegen Kanker en als klinisch psycholoog in de huisartsenpraktijk Bijloke in Gent. Momenteel werkt Ama als klinisch psycholoog in PRAKTIJK50 en Young Fenix. Naast haar onderzoeksactiviteiten en klinisch werk, geeft ze ook  geregeld workshops over diversiteitscompetente zorg en werkt ze als consultant op het gebied van diversiteit en inclusie.

Virginie Platteau

Virginie Platteau is journaliste, docent en schrijfster. Al jaren is ze gefascineerd door stilte; door onze nood eraan en onze angst ervoor. Daarover geeft ze lezingen en workshops en publiceerde ze Hoe luidt de stilte? (Letterwerk, 2021) 

Birsen Taspinar

Birsen Taspinar is klinisch psychologe en antropologe van opleiding. Sinds 23 jaar werkt zij als systeemtherapeute met verschillende groepen. Ze doet therapie in meerdere talen en is tevens EMDR-therapeute. Ze werkt als docente en onderzoekster aan Odisee Hogeschool binnen de opleiding gezinswetenschappen. Ze debuteerde als schrijfster met het boek “Moeders van de Stilte”.


Rens van der Vorst

Rens van der Vorst (52) is Bredanaar (NL) en technofilosoof. Hij werkt als docent en onderzoeker bij Fontys Hogescholen, en helpt studenten zo praktisch mogelijk na te denken over hun relatie met technologie. Daarnaast bouwt hij samen met studenten aan oplossingen die de wereld een beetje beter maken. Zo bouwde hij een alternatief voor de ‘onmenselijke’ CAPTCHA tests (www.ceptcha.com), maakte hij een complotspel, een moreel bordspel en een wereldwijd gebruikte tool waarmee de impact van elke technologie kan worden beoordeeld (www.tict.io). In maart verscheen zijn nieuwste boek: Digitale Gremlins.

Yasmina El Messaoudi

Yasmina El Messaoudi is nieuwslezer bij de ochtendshow van MNM. Ze is auteur van ‘Straatkat’, een aangrijpend en openhartig boek over opgroeien tussen twee werelden

Meer Festival van de Gelijkheid!