Panels & Lezing
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

14 december 16:00 - 17:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Hoe ons falend regularisatiebeleid doen werken?

i.s.m. In My Name - Nationaal Platform / We buildt this
Een gesprek over de meerwaarde van arbeidsmigratie op het Festival van de Gelijkheid

Aan de ene kant zijn er steeds meer vacatures die niet ingevuld geraken. Aan de andere kant worden steeds meer mensen zonder papieren in illegale arbeid gedwongen.

Ze bouwen mee aan ons land, maken en verdelen onze maaltijden, maken onze kantoren schoon.

Is het niet dringend tijd voor minstens een regularisatie op basis van werk, één oplossing voor beide problemen?

In het kader van de campagne ‘In My Name | Nationaal Platform’ en het reizende cultuurfestival ‘We Buildt This’ gaan vier (ervarings)experts met elkaar in gesprek over de economische bijdrage van migratie, vandaag en gisteren. 

Fatiha Dahmani

Fatiha Dahmani is vakbondsverantwoordelijke bij ACV Puls. Ze studeerde arbeidsrecht aan de VUB en was actief als advocaat, maar is vandaag vooral actief als syndicalist en activist. Als dochter van de migratie in Limburg belichaamt ze de lange geschiedenis van de strijd voor faire arbeid voor iedereen. 

Deniz Agbaba

Deniz Agbaba is vakbondssecretaris. Ze groeide op in een Koerdisch gezin en tolkte daardoor al in haar kindertijd voor Koerdische vluchtelingen. Als lid van de grassroots beweging HOTM is ze vaak in dialoog met de verschillende collectieven van niet-erkende medeburgers. Waar moet, neemt ze het op voor mensen zonder wettig verblijf. Maar het liefst treedt ze op de achtergrond om haar plaats af te staan aan de betrokkenen zelf.  

Tina De Gendt

Tina De Gendt is historica en schrijfster, met als hoofdthema migratie en diversiteit in Gent. Ze schreef onder andere het boek Turkije aan de Leie en engageert zich rond democratisering van erfgoed. Sinds 2018 reist ze in opdracht van het Gentse Stadsmuseum STAM de superdiverse wijken van Gent af als ‘historian in residence’ voor het project 'De Vierkante Kilometer’. 

Esen Köse

Esen Köse is een sociaal werker en communicatiewetenschapper van opleiding. Naast haar job als projectverantwoordelijke voor inclusieve deelmobiliteit in Vlaanderen en Europa werkt ze aan podcasts over wetenschapscommunicatie als lid van het podcastcollectief 'Mensentaal', presenteert ze op concerten en laat ze af en toe haar pen voor zich spreken met haar gedichten.

Hamou AIt Ouali

Hamou Ait Ouali is opticien van beroep en heeft zich altijd ingezet voor de rechten van het Kabylische volk in Algerije, maar moest daarom 20 jaar geleden zijn land ontvluchten. Na omzwervingen in Tsjechië, Duitsland en Nederland arriveerde hij in 2003 in België en vroeg asiel aan. Alleen is zijn officiële verblijfsstatuut in al die jaren nooit toegekend. Vandaag verblijft hij in Brussel in een van de solidaire logementen van Woningen 123 Logements vzw. Hij is actief als vertaler-tolk en verdedigt in België mee de rechten van mensen zonder papieren. 

Soesma

Soesma heeft altijd gewerkt als lerares Nederlands en kwam twee jaar geleden met haar kinderen naar België vanuit Suriname, in het kader van een gezinshereniging. Die werd evenwel niet goedgekeurd, waardoor ze nu tijdens haar lopende asielprocedure met een 'oranje kaart' geen recht heeft op inkomsten of kinderbijslag, en enkel kan genieten van medische tussenkomsten via Fedasil. Sinds de gelijkstelling van haar diploma in 2022 zou ze meteen als lerares aan de slag kunnen om de vele openstaande vacatures in het onderwijs mee te helpen invullen, maar ze mag dus nog niet werken. 

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!