Festivalbabbel
Locatie

Balzaal

Datum & Tijd

11 December 19:30 - 20:30

Koop hier jouw Festivalpas!

Hind Eljadid en Zahra Eljadid

Met gastvrouw Layla El-Dekmak

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en performer. In haar debuut ‘Kruimeldief’ blikt ze samen met haar zus Zahra terug op een kindertijd waarin beiden zelden kind konden zijn. Hun moeder werd verteerd door een dodelijke ziekte, terwijl ze in vechtscheiding verwikkeld was met haar agressieve ex-man. Angst, armoede en verwarring regeerden het gezin. Hind en Zahra moesten zichzelf én elkaar zien te redden.

Drie jaar lang werkten de zussen samen aan ‘Kruimeldief’. Onderweg moesten ze regelmatig een pauze nemen om te bekomen van alle herinneringen die ze tegenkwamen. Het proces was heftig, maar helend, aldus Hind. Het resultaat is een boek dat een poëtische en oprechte inkijk geeft in de jeugd van twee vrouwen die nooit genoeg mama hebben gehad. Gelukkig is er ook nog zoiets als zusterliefde – een superkracht die voelbaar is in alles wat Hind en Zahra samen ondernemen.

 

Fatima Zahra Eljadid is de grote zus van Hind en kunstschilder, illustrator en stop motion animator. Niet onbelangrijk: ze kan beatboxen als de beste. Daarnaast is ze redactielid bij Stripgids Vlaanderen en sociaal-cultureel werker bij VOEM vzw. Waar Hind communiceert met taal, doet Zahra dat met beeld. Zahra is praktiserend moslima en draagt een hijab, Hind heeft een relatie met een vrouw en draagt haar tattoos met trots. Wanneer de zussen in de pers worden voorgesteld, ligt de nadruk vaak op zulke verschillen. Zelf zien ze vooral veel overeenkomsten; hun onnavolgbare gevoel voor humor dat hen overal doorheen sleept, of het maatschappelijk engagement dat de rode draad vormt in hun werk. Over een ding is iedereen het eens: in hun boek ‘Kruimeldief’ en op het podium vullen de twee elkaar perfect aan.

Schrijf je hier in

Meer Festival van de Gelijkheid