Panels & Lezing
Locatie

Triodos Bank

Datum & Tijd

15 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

Het belang van bomen

Panel i.s.m. Triodos
Bomen, of ze nu samen in het bos staan of in hun eentje op een dorpsplein, hebben een heel netwerk aan functies.

Toevallige blootstelling aan bomen, door erlangs te wandelen of erop uit te kijken, zou een gunstig effect hebben op onze mentale gezondheid. In onze steeds hetere zomers hebben bomen ook een verkoelende werking. Een volwassen boom heeft een natuurlijk koelvermogen van 20 tot 30 kW, vergelijkbaar met vijf tot tien airco’s. Daarmee helpen bomen zogenaamde hitte-eilanden tegen te gaan: plekken in steden waar weinig schaduw en wind is en waar in de zomer de temperatuur tot wel tien graden hoger kan liggen dan op het platteland. Ook zorgen bomen voor luchtzuivering en verbeteren ze de waterhuishouding in de bodem. En ze bieden beschutting aan flora en fauna – niet onbelangrijk nu een op de drie gekende soorten in Vlaanderen bedreigd is. Bomen beschermen ons dus tegen heel wat problemen, maar wat kunnen wij doen om hen te beschermen? We spreken erover met experten die op hun eigen manier elke dag met bomen bezig zijn: Bert De Somviele (BOS +), Sarah Parent (GoForest), professor Bart Muys (KU Leuven) en Stephan Kampelmann (Sonian Wood Coop). Het panel wordt gemodereerd door Janne Jooris.

Janne Jooris maakt deel uit van Fresh Faces, een databank vol jonge stemmen die het verdienen om meer gehoord te worden. Je vindt alle Fresh Faces op www.freshfaces.be.

Dit panel gaat door in Triodos Bank (WATT The Firms, Nieuwewandeling 62).

Sprekers

Bert De Somviele is bio-ingenieur land- en bosbeheer, en heeft zowel in bossen in de tropen, Vlaanderen als het hoge noorden gewerkt. Momenteel is hij reeds 20 jaar aan de slag bij BOS+, een natuurorganisatie die zich specifiek wijdt aan de strijd voor bosbehoud, bosherstel en duurzaam bosbeheer in Vlaanderen en wereldwijd. Meer info op www.bosplus.be

 

Sarah Parent is co-founder en Chief Ecological Officer bij Go Forest, een jong bedrijf dat twee jaar geleden het levenslicht zag. Go Forest plant bomen met impact in verschillende regio’s in de wereld, waarbij ze zowel mannen als vrouwen aan het werk zetten. Go Forest wil CO2 uit de lucht halen, maar ook biodiversiteit mee helpen herstellen en jobs & voeding creëren dankzij hun plantinitiatieven.

 

Stephan Kampelmann is ecologisch econoom (PhD) met een jarenlange passie voor hout. Als ondernemer was hij medeoprichter en ontwikkelaar van het Urban Ecology Centre Brussels, het Amsterdamse planbureau OSMOS en de Sonian Wood Coop. Stephan doceert ook stadseconomie aan LoUIsE-Laboratorium voor Stedenbouw, Infrastructuur en Ecologie - aan de Faculteit Architectuur van de Université libre de Bruxelles.

 

Bart Muys is professor bosecologie en bosbeheer aan de KU Leuven. Hij vergeleek en evalueerde onder meer de duurzaamheid van verschillende types bosbeheer en onderzocht de (lokaal) koelende werking van bossen. Hij is internationaal een van de meest geciteerde wetenschappers in het domein van bosbouw en bosbeheer.

Moderator Janne Jooris is radiomaker bij Urgent.FM en richtte samen met 5 vrienden vzw KlimaatContact op. Sindsdien zoekt ze zo veel mogelijk verbinding in thema's die de afstand tussen mensen te vaak vergroten. Handelingsperspectief, hoop en humor staan centraal.

Meer Festival van de Gelijkheid!