Panels & Lezing
Locatie

Amsab-ISG

Datum & Tijd

14 december 13:30 - 15:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Grenzen aan de groei

over degrowth - i.s.m. festivalpartner Triodos Bank

Je kan niet blijven groeien op een eindige planeet, dat zei de Club van Rome in 1972 al. Vijftig jaar later is onze economie nog altijd gebaseerd op het idee dat er eindeloos gegroeid kan en moet worden. Maar de filosofie van ‘degrowth’, of ontgroeien, vindt steeds meer gehoor: een welvarende wereld op een bloeiende planeet, zonder economische groei. Voorstanders zien het als een oplossing voor het klimaatprobleem, tegenstanders als economische zelfmoord. Wat is degrowth, en wat kunnen we ermee? 

Dit panelgesprek wordt gemodereerd door Francesca Vanthielen.

Aylin Koksal

Aylin Koksal is journalist bij Knack Weekend en schrijft het liefst over beauty, human interest of trends op sociale media. Zo nam ze onlangs ‘de-influencing’ onder de loep: het fenomeen waarbij (de-)influencers hun platform gebruiken om buitensporig koopgedrag en overconsumptie aan de kaak te stellen.

Hans Stegeman

Hans Stegeman is hoofdeconoom bij Triodos Bank. Hij is verantwoordelijk voor economisch en duurzaamheidsonderzoek en de impactstrategie van Triodos. Zijn vertrekpunt bij alles wat hij doet is het besef dat ons economisch systeem fundamenteel moet veranderen en dat de financiële sector daarin een cruciale rol speelt. Eerder werkte hij bij Rabobank als hoofdeconoom, het Centraal Planbureau en de vakbond ABVAKABO. Hij schrijft regelmatig columns en andere artikels voor verschillende media.

Steven Vromman

Steven Vromman is bekend geworden met zijn Low Impact-project. In een bekroonde documentairereeks van Canvas kon het publiek volgen hoe Steven zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Zijn avontuur is in meer dan vijftig landen uitgezonden. Hij publiceerde vijf boeken en is een invloedrijk opiniemaker in Vlaanderen. 

Lara Ferrante

Lara Ferrante is medewerker bij Oikos en coauteur van Omgroei – meer levenskwaliteit voor iedereen. Ze is afgestudeerd als ingenieur-architect en behaalde ook een master in Conflict & Development. Verder is Lara ook actief als vrijwilliger bij Waterland vzw.

Francesca Vanthielen

Presentatrice, journaliste en klimaatactiviste.

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!