Panels & Lezing
Locatie

Dansstudio

Datum & Tijd

14 december 21:00 - 22:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Fair Fashion Talk

Hoe jongeren de mode veranderen, i.s.m. Gent Fairtrade

Onveilige fabrieken, te lange werkdagen, kinderarbeid en een gigantische milieu-impact: het imago van de mode-industrie kreeg de laatste jaren een enorme deuk. Grote modemerken en -ketens sturen met de regelmaat van de klok berichten de wereld in met beloftes tot beterschap, maar die klinken steeds minder geloofwaardig. Steeds meer mensen aanvaarden deze situatie niet langer en zijn op zoek naar alternatieven. Jongeren nemen hierbij het voortouw. Voor jonge ondernemers, ontwerpers en activisten is respect voor het milieu en de mensen waarmee ze werken geen marketing. Tijdens onze Fair Fashion Talk nodigen we 5 jongeren uit die bouwen aan een duurzame modesector, elk met hun eigen(wijze) strategie. Kom hun verhaal ontdekken, laat je inspireren en kom hen aanmoedigen.

Zoë De Cock

Zoë De Cock is 24 jaar en woont in Gent. Tijdens haar studies Modetechnologie werden haar ogen geopend over de huidige modeindustrie. We moeten kritisch zijn als consument en transparanter als bedrijf, met meer respect voor mens en milieu handelen, vindt Zoë.  Vanuit die gedachte startte ze 3 jaar geleden haar upcycling kledingmerk renēe, dat verwijst naar het Franse woord voor "herboren". Renēe upcyclet deadstock van bedrijven tot unieke/gelimiteerde stuks. Elk item wordt ontworpen en gemaakt door haarzelf in haar atelier in Gent. De voorbije 3 jaar waren met ups en downs, maar de downs bleven de voorbije maanden maar doorgaan. Vandaar dat ze besloten heeft renēe momenteel on hold te zetten om te kunnen herbronnen en kijken hoe en of ze ermee verder kan. 

Imani Amelhayi

Imani Amelhayi is marketingmanager voor duurzaam kledingverhuur bedrijf Dressr. Ze is dagelijks bezig met het ontdekken van de (Belgische) modewereld. Naast haar werk probeert ze haar eigen stijl zo duurzaam mogelijk te houden door middel van tweedehands kopen, swappen en huren van kleding. Als ze dan toch eens iets wil kopen, dan van jonge ondernemers die voor verandering gaan.

Priscilla Nollé

Priscilla Nollé is een kleurrijke ziel gedreven door een doel en vastbesloten om een blijvende impact achter te laten. Mode heeft haar altijd geïntrigeerd en geïnspireerd, waardoor ze zich steeds meer inzet om positieve verandering teweeg te brengen. Als mode-activist pleit ze voor transparantie en strijdt ze tegen uitbuiting in de industrie. Bovendien stelt Priscilla's rol als stylist haar in staat om creatieve grenzen te verleggen en ook mode-upcycling te promoten via workshops en opleidingen. Uitdagingen gebruikt ze als kansen voor groei en zelfontdekking. Sluit je aan bij Priscilla terwijl ze de slow fashion-gemeenschap uitbreidt en anderen in staat stelt duurzame keuzes te maken.

Sienie Van Geerteruy

Sienie Van Geerteruy  startte tijdens de befaamde lockdown van 2020 met naaien. Op een oude Bernina naaimachine leerde ze zichzelf upcyclen. Na enkele geslaagde naaiprojecten voor zichzelf besloot ze haar creaties te delen met anderen. Let’s Get Thready werd geboren, een duurzaam kledingmerk dat oude hemden een nieuw leven geeft. Door twee matching kledingstukken te combineren met elkaar, creëert ze unieke stukken, voor ieder wat wils. Door enkel tweedehandstextiel en -materiaal te gebruiken probeert ze de afvalberg in de textielindustrie te verkleinen.

Fiore Farhand

Fiore Farhand is een Belgisch-Iraanse Critical Fashion Practitioner die zich richt op hoe mensen duurzaamheid benaderen en de interacties die mensen hebben met hun kleerkasten. Fiore gelooft dat kleerkasten een geweldig hulpmiddel zijn om verhalen te vertellen en veel kunnen vertellen over iemands persoonlijkheid en duurzaamheidsaanpak. Geïnspireerd door Wardrobe Studies, betrekt Fiore het liefst mensen bij duurzaamheid door middel van storytelling.  Ze heeft een bachelor Modetechnologie van Hogeschool Gent en een postgraduaat Digital Storytelling van KASK. Vandaag werkt Fiore haar MA Critical Fashion Practices aan ArtEZ (Gen32) af, waar ze investeert in haar onderzoekscapaciteiten en de toegankelijkheid van haar werk, omdat ze wil dat duurzaamheid verteerbaar is.

Sarah Vandoorne

Moderator Sarah Vandoorne specialiseert zich als freelance journalist in een eerlijkere textielindustrie. Duurzaamheid is haar stokpaardje, maar meestal schrijft ze over mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling, van tweedehandsmarkt tot kleerkast. In april 2023 verscheen haar debuut “Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld” bij uitgeverij Vrijdag. Haar werk was ook eerder te zien op het Design Fest Gent.

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!