Expo
Locatie

Festivalparcours

Datum & Tijd

15 december 13:00 - 23:00

Amal vzw in samenwerking met beeldend kunstenaar Damien Gallet. 

De Buginezen zijn een etnische gemeenschap op het eiland Zuid-Sulawesi (Indonesië). Zij denken al eeuwenlang buiten de binaire hokjes. Ze geloven dat er 5 genders bestaan. Bissu is er één van en betekent “gender overstijgend”. Eeuwen geleden werden de Bissu gevierd en geëerd. Nu gediscrimineerd en vervolgd.

Amal vzw wou naar aanleiding van een vrijwilligersproject rond genderdiversiteit dit verhaal een platform geven.

Damien Gallet (die/hun)

In mijn werk wil ik beelden creëren waar men het verhaal door kan voelen. Bevrijding staat dit jaar centraal voor mij, ook in een maatschappelijk kader. Via vorm, spel, sfeer en letterlijkheid van de dingen kom ik tot beeldende antwoorden. Dat start vaak vanuit een obsessie voor een bepaald object of concept, die ik uitdiep. Zo merk ik dat het object ook manieren heeft om ons wat te vertellen. En verder gebruik ik hen dus als experimenteel medium om mijn werk te delen.

Ook als wit, autochtoon, genderqueer persoon vind ik het heel belangrijk om bewust te zijn van het bestaan en de vervolging van minderheidsgroepen. Vechten tegen discriminatie doe je niet alleen als je gediscrimineerd wordt, het is een strijd die we samen voeren, in liefde, respect en solidariteit naar je medemens. Des te meer mensen helpen in de strijd, des te meer aandacht er is voor de strijd.

Meer Festival van de Gelijkheid!