Panels & Lezing
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

15 december 19:45 - 21:15

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Etnische ongelijkheid in het onderwijs

Panel met o.a. Orhan Agirdag, Pedro De Bruyckere ...

Onderwijssocioloog Orhan Agirdag kaart het aan in zijn boek ‘Onderwijs in een gekleurde samenleving’: etnisch-culturele verschillen op school wegdrukken werkt niet. Leerlingen zouden zelfs slechter presteren als hun culturele achtergrond niet wordt gewaardeerd in de klas.Toch benadert het Vlaamse onderwijs etnische-culturele diversiteit nog vaak als een probleem. En dat terwijl diversiteit kan leiden tot meer innovatie en creativiteit. Maar hoe kunnen leerkrachten diversiteit en kwaliteitsvol onderwijs laten samengaan? Wat zegt de wetenschap daarover – en hoe ervaren leerkrachten en leerlingen nieuwe methodes?

Orhan Agirdag

Orhan Agirdag (Ağırdağ) is professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, lid van de Jonge Academie en kroonlid van de Onderwijsraad.Samen met zijn onderzoeksteam bestudeert hij maatschappelijke thema's in het onderwijs, met specifieke aandacht voor de lerarenopleiding, meertaligheid en digitalisering. Zijn werk is verspreid over meer dan honderd wetenschappelijke publicaties, die meer dan drieduizend keer geciteerd zijn en tevens werden bekroond met verschillende prijzen. 

Marwa Ouazghar

Marwa Ouazghar is 20 jaar oud en eerstejaarsstudent in de politieke wetenschappen. Ze is geboren en getogen in België, maar heeft Marokkaanse roots. Ze is erg bezig met maatschappelijke kwesties door erover te lezen. Ze omschrijft zichzelf als feminist en wereldburger.

Majida Ouassak

Majida Ouassak is leerkracht secundair onderwijs in Antwerpen en werkte als coach binnen het onderzoeksproject 'Diverse leraarskamer' bij Teach for Belgium.

Pedro De Bruyckere

Pedro De Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en aan de Universiteit van Leiden in Nederland. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren, en doet onderzoek naar authenticiteit in het onderwijs.

Aurélie Van de Peer

Moderator is Aurélie Van de Peer, postdoctoraal onderzoeker en docent aan het Centrum voor sociologisch onderzoek van KU Leuven. Haar onderzoek gaat over mode, duurzaamheid en onderwijs, met een focus op ongelijkheden en hoe deze te bestrijden. Voorheen werkte ze als leraar secundair onderwijs en als modejournaliste.

Meer Festival van de Gelijkheid!