Panels & Lezing
Locatie

Triodos Bank

Datum & Tijd

15 december 13:30 - 15:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas!
Terug naar Programma

Energietransitie: te weinig, te traag?

Panel i.s.m. Triodos
Steeds meer mensen hebben moeite om hun energiefactuur te betalen, terwijl olie- en gasbedrijven door de piekende energieprijzen recordwinsten maken.

Overheden beseffen dat deals maken met bedenkelijke regimes voor energievoorziening toch niet zo’n goed idee bleek. Reden genoeg om snel een einde te maken aan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en over te stappen op hernieuwbare energie. Maar hoe realistisch is dat nu de nood zo hoog is dat er vooral naar korte termijn-oplossingen gegrepen wordt? Wat betekent de energiecrisis voor de samenwerking in Europa, voor het klimaat en voor onze eigen portemonnee? We brengen experten samen die elk op hun eigen manier met energietransitie bezig zijn. Als academicus, als organisator van een duurzaam festival dat de energierekening ziet stijgen, als burgerinitiatief dat niet wil wachten op verandering van bovenaf.

Met: Moniek de Jong, Jeroen Baets, Tomas Raeymaekers, gemodereerd door Janne Jooris. Janne Jooris maakt deel uit van Fresh Faces, een databank vol jonge stemmen die het verdienen om meer gehoord te worden. Je vindt alle Fresh Faces op www.freshfaces.be.

Dit panel gaat door in Triodos Bank (WATT The Firms, Nieuwewandeling 62).

Sprekers

Moniek de Jong is post-doctoraal onderzoeker energiepolitiek aan de Universiteit van Gent. Zij heeft onderzoek gedaan naar het controversiële Nord Stream 2 pijpleidingproject, de Europese energie-relatie met Rusland en de energietransitie. Haar huidige onderzoek focust op de rol van gas in de energietransitie.

Jeroen Baets is één van de mede-bezielers van de energiecoöperatie Energent. Hij coördineert sinds 5 jaar de dienstverlening aan burgers m.b.t. de energetische renovatie van woningen en was eerder ook betrokken in diverse renovatieprojecten die inzetten op inclusiviteit en energiearmoede.

Boomtown-medewerker Tomas Raeymaekers sloeg de handen ineen met industrieel ingenieurs van de Gentse KU Leuven-campus om te zien hoe het muziekfestival op de Kouter in Gent nog ecologischer kan. Tijdens Boomtown 2022 maten ze de hele week het energieverbruik op het festival. Ze brachten in kaart hoeveel energie elk optreden kostte en hoe er in de toekomst bespaard kan worden.

Moderator Janne Jooris is radiomaker bij Urgent.FM en richtte samen met 5 vrienden vzw KlimaatContact op. Sindsdien zoekt ze zo veel mogelijk verbinding in thema's die de afstand tussen mensen te vaak vergroten. Handelingsperspectief, hoop en humor staan centraal.

Meer Festival van de Gelijkheid!