Panels & Lezing
Locatie

Amsab-ISG

Datum & Tijd

14 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Ecofeminisme

Met Chihiro Geuzebroek, Dirk Holemans, Philsan Osman, Eline Declerq en Tine Hens.

Hoewel de term voor het eerst werd gebruikt in de jaren '70, blijft het, 50 jaar later, nog steeds een begrip dat niet zo goed begrepen wordt. Wat is de eco-feministische stroming? Welke hedendaagse vraagstukken probeert ecofeminisme te beantwoorden? Wat gaat er mis wanneer we ecologie en feminisme niet op een intersectionele of holistische manier benaderen? Dit panel gaat onder moderatie van Tine Hens in op de verschillende perspectieven en benaderingen.

Chihiro Geuzebroek

Chihiro Geuzebroek is een Boliviaans-Nederlandse kunstenaar, schrijver, organisator en trainer in decoloniale perspectieven en praktijken voor klimaatrechtvaardigheid. Ze is de Regisseur-Producent van de film "Radical Friends" en Medeoprichter van de Aralez Foundation. Ze combineert activisme met het schrijven en uitvoeren van protestliederen, spoken word-poëzie en kunst.

Dirk Holemans

Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. Hij is co-voorzitter van de Green European Foundation en geeft les over transitie en systeemverandering. Dirk is de drijvende kracht achter het jaarlijkse eco-literatuurevent Ecopolis en co-auteur (samen met Elze Ferrante en Elze Vermaas) van het essay Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereen.

Philsan Osman

Philsan Osman (she/her) is educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant. Ze studeert tegelijk Afrikaanse talen en culturen en is vrijwilliger bij Black History Month, en Spijker Magazine. Daarnaast is ze co-auteur van het boek ‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron’.

Eline De Clercq

Eline De Clercq onderzoekt intersectionele thema's in ecologie en beeldende kunst. Haar werk gaat over diversiteit in de kunsten. Ze werkt graag samen met andere kunstenaars, leert nieuwe technieken en bekijkt de Europese kunstgeschiedenis kritisch. Ze creëert een voortdurend kunstproject dat direct is verbonden met ecologie: de Gesamthof, een lesbische tuin. Deze tuin staat in het teken van niet-mensgericht denken en samenwerken. Op verzoek geeft Eline tuinbezoeken om de complexe verbindingen tussen botanie, geslacht, identiteit, dekolonisatie, klasse en vele andere verborgen aspecten te benadrukken. Haar werk combineert stoffen, schilderijen, tekeningen en tekst met tijdloze onderwerpen. Haar schilderijen en tekeningen gaan over een 'lesbische blik' en over de representatie van onzichtbare identiteiten. Haar portretten geven een beeld van lesbische identiteit om de vaak ongeziene realiteit van het dagelijks leven te weerspiegelen.

Eline doet momenteel artistiek onderzoek naar collectief tuinieren met meer-dan-menselijke tuiniers. Samen met studenten organiseert ze wekelijkse tuinsessies om informeel te leren over ecofeministische praktijken en de vele manieren om verwantschap te vinden in de oude Academietuin.



Tine Hens

Tine Hens is historica en werkt als zelfstandig journaliste voor onder andere MO*, Knack en Apache. Ze schrijft vooral over de klimaat- en biodiversiteitscrisis en de ecologische transitie waar we voor staan. Eerder verschenen van haar Het klein verzet (EPO, 2015), een tocht door Europa naar hoe het anders kan, en Het is allemaal de schuld van de Chinezen! (EPO, 2021) over typische dooddoeners in klimaatgesprekken. In haar nieuwste boek, De wereld die we delen, (april 2022) vertelt ze het verhaal van de mens als deel van al het leven op deze planeet. 

Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!