
Locatie
Domzaal
Datum & Tijd
16 december 19:30 - 20:30
Toegankelijkheid


Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Fatima Noori & Aleksandr Skorobogatov
Durven denken als daad van verzetZe verschillen zo’n 40 jaar in leeftijd, maar Fatima Noori en Aleksandr Skorobogatov hebben ook veel gemeen. Beiden weten ze dat je eigen gedachten durven denken een daad van verzet kan zijn. Die gedachten op papier durven zetten, kan in de landen die ze ontvluchten zelfs een misdaad zijn. Een gesprek dat ons eraan herinnert dat we verworven vrijheden nooit als vanzelfsprekend mogen zien.
Gastheer bij deze sofababbel is Raf Njotea, Sebastiaan Van Doninck verzorgt de live-illustraties.
Fatima Noori
Fatima Noori (2008) vluchtte met haar gezin uit Afghanistan en kwam als 8-jarige naar België via de ‘bekende’ wegen. In Afghanistan mocht ze als meisje niet naar school. Ze dwong haar broer om zijn leerstof ook aan haar te leren. Met haar debuut “Het boek van Fatima” wil ze nuance brengen in het vluchtelingendebat. Sinds 2023 is ze reporter bij StampMedia. Vorig jaar haalde ze de shortlist om de Prijs van de Gelijkheid 2022 te winnen. Fatima droomt van een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn met respect voor iedereen.
Aleksandr Skorobogatov
Aleksandr Skorobogatov werd geboren in Grodno in het huidige Wit-Rusland. Hij is een van de meest originele Russofone schrijvers van het postcommunistische tijdperk. Als erfgenaam van Dostojevski, Gogol, Boelgakov, Nabokov, Pelevin en Sorokin - de surrealistische lijn van de Russische literaire canon - werden zijn romans met veel bijval gepubliceerd in het Russisch, Kroatisch, Deens, Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Servisch en Spaans. Hij won de prestigieuze Internationale Literaire Prijs Città di Penne voor de Italiaanse editie van Russian Gothic, dat ook de prijs voor Beste roman van het jaar van Yunost kreeg. Cocaïne (2017) won de Cutting Edge Award van België voor 'Best Book International'. Zijn meest recente roman, Raccoon, verscheen in 2020 bij De Geus. De Tijd noemde Skorobogatov 'de beste Russische schrijver van het moment'. In oktober 2023 verschijnt bij Querido zijn nieuwste werk Oorlogskronieken. Hij woont en werkt in België.
Raf Njotea
Raf Njotea is scenarist, presentator en columnist voor De Standaard. Hij schreef o.a. mee aan de Vlaamse tv-reeksen Dertigers, Familie en Panna, een webserie voor jongeren. Samen met Lander Kennis maakte hij de podcast Ouder voor Radio 1. Via zijn columns en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijk debat rond thema’s als identiteit, taal en representatie.
Sebastiaan Van Doninck
Tekenaar en schilder Sebastiaan Van Doninck is vooral bekend van zijn illustraties voor uitgeverijen en magazines, in binnen- en buitenland. Zo maakte hij beelden bij 'Morris' van Bart Moeyaert en was hij lang actief als illustrator voor de Morgen. Hij werd meermaals gelauwerd voor zijn prenten (Boekenpauw in 2021 voor de fantastische vliegwedstrijd, De Boon publieksprijs voor Morris in 2023). De laatste jaren is Van Doninck eerder actief als tekenaar en schilder. In 2021 had hij zijn eerste grote solo-expositie met illustraties en autonoom schilderwerk bij Geert De Weyer Galerij in Antwerpen, in 2022 exposeerde hij bij Louise Gallery in Durbuy. In 2024 verschijnen er 2 publicaties met vrij tekenwerk, bij Posture editions en bij Vista Alegre, Portugal. Sebastiaan Van Doninck doceert ook illustratie en tekenen aan Sint Lucas Antwerpen. Hij woont en werkt in Halle, Zoersel bij Antwerpen.