Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

16 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Dick Swaab - Alle mensen zijn ongelijk

Lezing met nagesprek door Barbara Debusschere
Het is niet bijzonder om uniek te zijn, dat zijn we allemaal. We hebben allemaal een verschillend brein, en dat geldt zelfs voor eeneiige tweelingen.

Variatie was de motor van onze evolutie, en een ander brein zorgt voor diversiteit en kan ons nu een andere kijk op een probleem geven. Verschillen komen reeds tot stand in de baarmoeder, en vervolgens hebben verschillen in de culturele omgeving ook hun invloed op de ontwikkeling van onze hersenen en gedrag. 

De basis voor onze verschillen wordt gelegd tijdens de vroege hersenontwikkeling. Door een combinatie van onze genetische achtergrond, het zelf-organiserend vermogen en de programmering door hormonen gedurende de ontwikkeling in de baarmoeder zijn onze hersenen al bij de geboorte uniek geworden.  In de baarmoeder zijn ook ons gevoel man of vrouw te zijn (gender-identiteit, transseksualiteit), de mate van onze agressie, onze seksuele oriëntatie (hetero- homo- en biseksualiteit) en in een belangrijke mate ook ons karakter, talenten en beperkingen reeds vastgelegd. Zijn wij eenmaal volwassen, dan zijn er grote beperkingen aan de modificeerbaarheid van onze hersenen. 

Hersenonderzoek kan bijdragen tot het begrip van onze diversiteit en het accepteren van de verantwoordelijkheid voor de personen met beperkingen, die pech hebben gehad tijdens de enorm complexe hersenontwikkeling.

Na de lezing van Dick Swaab volgt een interview + ruimte voor vragen uit het publiek.
Barbara Debusschere (journalist De Morgen) leidt alles in goede banen.

Spreker

Dick Swaab is één van de meest toonaangevende neurobiologen ter wereld. Hij is arts, hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen'. Hij publiceerde meer dan 650 wetenschappelijke artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde meer dan 120 boeken en was promotor van 87 promovendi waarvan er nu 21 hoogleraar zijn geworden. In 2010 publiceerde hij ‘Wij zijn ons Brein”, dat intussen vertaald is in 18 talen. Op 21 september 2016 is zijn nieuwe publieksboek uitgekomen: Ons Creatieve Brein.

Meer Festival van de Gelijkheid!