Panels & Lezing
Locatie

Dansstudio

Datum & Tijd

15 december 16:00 - 17:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Dekoloniaal sociaal werk

Panel met o.a. Philsan Osman, Johanna Couvée e.a.

Dekoloniseren gaat over macht en waar macht is, is resistentie. 

Dit panelgesprek zal de vele obstakels van dekoloniseringsparcours in de culturele en socio-culturele sector bespreken met deskundigen die ervaring hebben in de procesmatige begeleiding van diversiteit, inclusie en dekolonisering. De structurele obstakels die dit belemmeren beginnen al in opleiding, achter de schoolbanken en sijpelen op die manier binnen op de arbeidsmarkt. Het dekoloniseringsdiscours dat in de sectoren heerst zal kritisch worden geanalyseren om de pijnpunten bloot te leggen door vragen te durven stellen die moeten gesteld worden, maar helaas ontweken worden om de status quo te behouden.

Stephanie Collingwoode Williams (zij/die)

Stephanie Collingwoode Williams (zij/die) is antropologe, voormalig sociaal werkster, trainer (al acht jaar), curator en DEI consulente. Ze is experte in anti-racisme, intersectionaliteit, klimaatrechtvaardigheid, dekolonisatie, (zwart) feminisme, queerness en biracialiteit. Opgegroeid in Ghana, studeerde in Nederland en België, waar ze betrokken is geweest bij verschillende bewegingen rond klimaatrechtvaardigheid (bv. Code Rood) en anti-racisme (bv. Kick Out Zwarte Piet). Door de jaren heen heeft ze deelgenomen aan veel verschillende acties/protesten/bewegingen. In de zomer van 2020 was ze actief als Nederlandstalige woordvoerster voor BNFBL (Belgian Network for Black Lives), die Black Lives Matter marsen organiseerde in Brussel en Antwerpen. Ze is daarnaast mede-curator van dekoloniaal festival SOKL (collectif faire-part) en is actief bij Brusselse collectieven. 

Johanna Couvée (zij/haar)

Johanna Couvée (zij/haar) is een cultuurwerker, curator en workshop begeleider uit Nederland. Ze werkt in Brussel voor Citylab, een creatieve incubator die autodidactische kunstenaars ondersteunt bij het verbeelden van perspectieven op een stedelijke toekomst. Als curator ontwikkelt ze het culturele programma 'There is Nothing Wrong with People’ samen met Bouchra Lamsyeh, dat focust op de snijvlakken van geestelijke gezondheid en sociale rechtvaardigheid. Ze is ook medecoördinator van de online training 'The

Whiteness Program', georganiseerd door MDF the Label, die witheid wil deconstrueren op een mentale, belichaamde en activerende manier.

Opgeleid als socioloog en somatisch psycholoog onderzoekt ze manieren om therapeutische praktijken, collectieve actie en sociale rechtvaardigheid met elkaar te verbinden. Ze gelooft in de kracht van kunst voor collectief welzijn, als een medium om gewoontes en houdingen te veranderen, en als rijke bron van inspiratie om te werken naar nieuwe sociale realiteiten.

Fadma Soussi

Fadma Soussi werkt in de socio-culturele sector als coördinator van LABO vzw. In bijberoep begeleidt en coacht ze organisaties die een inclusiever personeels- en vrijwilligersbeleid in praktijk wensen te brengen. Daarnaast faciliteert ze workshops rond de thema’s racisme, intersectionaliteit en dekolonisering. Diversiteitssensitief coachen en faciliteren zijn haar specialiteit en passie. 

Philsan Osman

Philsan Osman is educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant. Ze studeert tegelijk Afrikaanse talen en culturen en is co-auteur van het boek ‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron’.

Bitshilualua Kabeya

Bitshilualua, een 28-jarige onderwijzeres en entertainer uit Brussel, is een dynamisch en toegewijd persoon die zich richt op het vertegenwoordigen en verenigen van de Congolese diaspora in België. Daarnaast is ze ook zeer actief in dekolonisatie en antiracisme initiatieven. In 2021 lanceerde ze de podcast Menji Talks, met opmerkelijke creatieven met verschillende culturele achtergronden. Tegen het einde van 2022 won ze aan populariteit op TikTok en vergaarde ze 60K volgers met boeiende video's.Haar Instagram-pagina groeide ook en bereikte 15K volgers, waarmee ze haar rol als opvoeder en lifestyle-inhoud laat zien. Geïnspireerd door Trevor Noah, Issa Rae en Quinta Brunson wil ze haar talenten authentiek diversifiëren.

Latifah Abdou

Moderator Latifah Abdou heeft een bachelor in rechten, maar maakte de switch naar politieke wetenschappen om een meer maatschappijkritische opleiding te krijgen. Ze studeerde af aan de VUB met een master International and European Governance. Voor haar thesis deed zij een casestudy onderzoek naar het (neo)-koloniale karakter van ontwikkelingssamenwerking en hoe het engagement van de Rwandese diaspora in België dat kan contesteren. Naast haar studies engageerde ze zich voor CHanGE, een project over gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, waarvoor ze meewerkte aan de campagne Come In Out, een campagne over queer personen op de vlucht. Vervolgens startte zij het project WeDecolonizeVUB bij UCOS vzw, een project dat de kennis, ervaringen, realiteiten en noden van geracialiseerde jongeren centraliseert op de universiteit en op die manier de westers gedomineerde kennis dat de universiteit bestendigt, deconstrueert. Zij werkt nu als projectmedewerker voor WeDecolonize en in het kader daarvan werkte zij ook mee aan het onderzoek: Blueprint study: Master in Critical Diaspora, Race and Liberation studies. Tenslotte is nu ook bezig met het behalen van een master African Studies aan de UGent.

Bezoek de Fresh Faces-databank

Latifah Abdou is één van de Fresh Faces van Curieus, een databank vol jonge en betekenisvolle stemmen.

Fresh Faces

Meer Festival van de Gelijkheid!