Literatuur
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

14 december 17:00 - 18:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

De Zin van mijn Leven

i.s.m. PEN-Vlaanderen
Als hun boek een motto heeft, welke zin gaat dan in het leven van de schrijver voorop?

In de literaire podcast De Zin van Mijn Leven gaan Anneleen Van Offel en Curieus op zoek naar die ene zin die het leven van schrijvers veranderd heeft, een beslissende draai gaf. Een zin die zin geeft aan hun leven. 


De podcast groeide voort uit het liveprogramma dat dit jaar zes jaar bestaat op het festival. Voor het festival maken we een special met niet één maar drie schrijvers. Met Alicja GescinskaEllen Van Pelt en Rachida Lamrabet gaat Anneleen Van Offel in gesprek over wat je kan doen wanneer je je machteloos voelt in het licht van het wereldnieuws, hoe engagement eruit kan zien, en hoe je vrij kan blijven denken.

ANSO verzorgt de live-illustraties tijdens De Zin van mijn Leven.

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College.

In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, dat het verhaal vertelt van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Gescinska won er de Debuutprijs 2017 mee. Ook presenteerde ze het levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust, waarin ze filosofische gesprekken voerde met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. Haar essay Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid (2018) stond op de shortlist voor de Socratesbeker. In oktober 2019 verschijnt Intussen komen mensen om. Over politieke betrokkenheid, een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.

Ellen Van Pelt

Ellen Van Pelt is schrijfster. In een vorig leven werkte ze als psychologe. In 2015 debuteerde ze met de roman Drift. In 2020 volgde Deze wereld is geen ergernis waard, een biografie over Roger Van de Velde.

Ellen is coördinator bij PEN Vlaanderen. Daarnaast werkt ze voor DW B (Dietsche Warande Belfort), het oudste literaire tijdschrift van Vlaanderen.

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet (1970) is naast schrijfster ook juriste. Ze debuteerde in 2007 met Vrouwland. In  2018 verscheen haar laatste roman Vertel het iemand. Voor deze roman ontving zij in 2019 zowel de Cultuurprijs van de KU Leuven als de Ultima voor de Letteren van de Vlaamse Gemeenschap. Momenteel is zij als praktijkassistent discriminatierecht aan de universiteit Gent en docente Kunst en Cultuur aan de Odisee Hogeschool (Brussel).

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. Voor haar debuutroman Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Palestina en Israël, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. De roman werd warm onthaald door pers en publiek en vertaald naar het Duits. In de podcast De Zin van Mijn Leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, houdt ze de koetjes en kalfjes op stal om het te hebben over jawel: de zin van het leven. Ze is bestuurslid van PEN Vlaanderen. 

ANSO

Anne-Sophie Chioma Opara, ook bekend als ANSO (BE/Nigeria), is een gepassioneerde illustrator uit Brussel met een krullenbol. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze tekent, krabbelt en creëert. Ze houdt vooral van het maken van allerlei soorten portretten en vindt haar inspiratie in tekenfilms, stripverhalen, de Igbo-cultuur, Afrofuturisme, de Afrikaanse diaspora, enzovoort. Ze behaalde een Bachelor in ‘Visual Design - Illustration & Storyboarding’ aan LUCA School of Arts in Gent en studeerde in 2017 af met haar afstudeerproject, een kinderboek over Mira, een lief klein meisje uit een multicultureel gezin.

Beluister de podcast

Benieuwd naar de podcast van De Zin van mijn Leven? Beluister dan zeker onze reeks via je favoriete podcastkanaal.

Luister hier
Gratis studentendag

Ben je student en wil je het Festival op donderdag 14 december bezoeken? Op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024 maak je het Festival gratis mee.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!