Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

15 december 13:30 - 15:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

De ongelijkheidsmachine

i.s.m. EPO

Hoe kan het dat een handvol mensen meer bezit dan de helft van de wereldbevolking en waarom wordt die obscene concentratie van rijkdom niet weggehoond? In zijn boek De ongelijkheidsmachine onderzoekt Paul Goossens de permanente botsing en de onmogelijke pacificatie tussen voorstanders van een meer egalitaire samenleving en elites die hun privileges willen behouden. Fatma Arikoglu, Koen Bogaert, Saïda Isbai en Samira Azabar bespreken ongelijkheid vanuit verschillende perspectieven, aan de hand van passages uit het boek. Vervolgens gaan ze in gesprek met Paul Goossens. Yande Van de Velde (die/hun) modereert.

Paul Goossens

Paul Goossens, een gediplomeerd econoom, is stichtend hoofdredacteur van De Morgen. In het begin van de jaren 1990, na zijn vertrek, verlegde hij zijn focus naar de Europese Unie. Eerst bij Knack, dan bij het persagentschap Belga. Sinds 2009 is Goossens columnist van De Standaard. Bij EPO bracht Goossens ook het boek 1968 uit.

Samira Azabar

Samira Azabar is doctor in de politieke wetenschappen en momenteel werkzaam als docent en postdoctoraal onderzoeker rond gender en seksualiteit aan de Radboud Universiteit. Ze is co-host van de podcast Politicologica, lid van 8 maart comité UA en sinds 2008 lid van BOEH! Samen met Ida Dequeecker schreef ze het boek BOEH! (2022, Epo).

Koen Bogaert

Koen Bogaert, auteur van In het spoor van Fanon (2023, Epo), is verbonden aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar de verbanden tussen globalisering, verstedelijking, sociale ongelijkheid en sociaal protest, meer specifiek in Noord-Afrika. Hij doceert over de koloniale geschiedenis en dekoloniaal verzet.

Saïda Isbai

Saïda Isbai is activiste, medewerker bij ACV Puls en woordvoerder voor Hart boven Hard.

Fatma Arikoglu

Fatma Arikoglu is stafmedewerkster bij ella vzw, Kenniscentrum gender & etniciteit te Brussel.

Meer Festival van de Gelijkheid!