Sofababbel
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

15 december 17:00 - 18:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Dirk De Wachter & Ramsey Nasr

De kracht van kunst
We zetten psychiater Dirk De Wachter en dichter Ramsey Nasr in onze festivalsofa om samen een pleidooi te houden voor de schoonheid en de helende kracht van kunst in al haar vormen. Om van gedachten te wisselen over ons idee van geluk en hoe belangrijk het is dat we dat bijsturen.

Psychiater des Vaderlands en hoogleraar Dirk De Wachter heeft ons geleerd om te gaan met de lastigheid van het leven. “Het bestaan is een absurde, gekke, volkomen toevallige toestand is waar wij in geworpen worden. Elkaar troosten en elkaar vasthouden is het enige wat we daarin kunnen doen.” In zijn boek ‘Vertroostingen’ is Dirk De Wachter bijzonder openhartig over de lichamelijke ellende die zijn kankerbehandeling met zich meebracht en de zoektocht naar het wezenlijke waarmee zo’n zware periode gepaard gaat. De man die zoveel mensen troost bood, had plots zelf troost nodig. In onze sofa vertelt hij over de schoonheid van kunst, de filosofie en bovenal: de ander. We zijn blij deze Vriend van het Festival opnieuw te mogen verwelkomen. 

Ramsey Nasr is zonder twijfel een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars. Na zijn opleiding aan Studio Herman Teirlinck sluit hij zich aan bij Het Zuidelijk Toneel en debuteert na een korte acteercarrière in 2000 als dichter. Ramsey wordt stadsdichter van Antwerpen, Nederlands Dichter Des Vaderlands en pakt in 2013 zijn toneelcarrière weer op. Hij ontvangt zowel voor zijn schrijverschap als zijn acteerwerk meerdere prijzen. “Kunst is er niet om je te bevestigen in wat je al weet en hebt en kent. Kunst opent een wereld en een waarheid die complexer, meerlagiger zijn dan dat.” In 2021, tijdens de pandemie, verschijnt ‘De Fundamenten’, een essay waarin hij aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh een pleidooi houdt om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. In 2023 maakt hij voor de NTR aan de hand van verschillende objecten uit zijn rariteitenkabinet de zesdelige serie ‘Dr. Nasrs Wunderkammer’. 

Gastheer van deze sofababbel is Martin Heylen, Sarah Yu Zeebroek verzorgt de live-illustraties.

Meer Festival van de Gelijkheid!