Panels & Lezing
Locatie

Dansstudio

Datum & Tijd

15 december 21:00 - 22:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

De impact van adoptie

i.s.m. Vulnera

In België opgegroeid zijn en toch de vraag krijgen waar je vandaan komt. Er anders uitzien dan de mensen met wie je een achternaam deelt. Geadopteerden bevinden zich dagelijks in situaties die hen eraan herinneren dat ze geadopteerd zijn. Allemaal gaan ze daar op hun eigen manier mee om. Dat leidt tot unieke, persoonlijke verhalen. Verhalen die veel meer aandacht verdienen. Van de psychosociale belevingen van mensen die geadopteerd zijn tot een mogelijk verbod op interlandelijke adoptie – er valt veel te bespreken. Dat doen we in samenwerking met de podcast VULNERA, een safe(r) space waarin kwetsbaarheid er mag zijn. 

Tania Nyanguile

Tania Nyanguile is masterstudent psychologie en podcast-host bij Vulnera. Door gesprekken aan te gaan met willekeurige personen die zich kunnen vinden in bepaalde psychologische en sociale onderwerpen, heeft Vulnera als doel om representatie, empathie en perspectiefwisseling aan te moedigen. Tania is een mensenmens en geniet van het uitwisselen van gevoelens, gedachten en kennis. Aansluitend hecht ze belang aan het aanmoedigen van kwetsbaarheid, representatie en diversiteit; om safe(r) spaces te creëren en ondersteunen.

Danai Deblaere

Danai Deblaere deelt haar ervaringen als dochter van een Indisch geadopteerde. In 2021 schreef ze een opiniestuk over het adoptieverhaal van haar moeder en hoe dat hun beide levens dagelijks beïnvloedt.

Shashitu Rahima Tarirga

Shashitu Rahima Tarirga is begin jaren ‘90 geadopteerd vanuit Ethiopië. Zij is zodanig ervaringsdeskundige in interlandelijk geadopteerd zijn. Tevens is zij recent afgestudeerd als klinisch orthopedagoog en werkt al een aantal jaar in de hulpverlening. Shashitu gebruikt haar passie voor schrijven om meer bekendheid te creëren over de impact en het systeem van interlandelijke adoptie. Bijdragen met betrekking tot interlandelijke adoptie verschenen via Kifkif Beweging vzw.

Miranda Ntirandekura Aerts

Miranda Ntirandekura Aerts is geschoold als klinisch psycholoog en integratief psychotherapeut. Ondertussen heeft ze 15 jaren werkervaring in de geestelijke gezondheidszorg op de teller. Momenteel verdeelt ze haar tijd tussen het begeleiden van mensen in hun mentaal welzijnstraject en het geven van lezingen, vormingen en workshops. De besproken thema’s zijn vaak een intersectie tussen mentaal welzijn, migratie en (on)recht. Bijkomend is ze een kritische stem in het interlandelijk adoptiedebat en pleit ze onder meer voor structurele zorg en herstelmaatregelen voor geadopteerden.

Sophie Withaeckx

Sophie Withaeckx is universitair docente in filosofie aan Maastricht University. Voordien werkte ze als coördinator en post-doc onderzoeker bij RHEA (Expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit) aan de Vrije Universiteit Brussel, en als docente en onderzoeker aan Odisee Hogeschool. Ze heeft masterdiploma’s in Afrikaanse Talen en Culturen (Universiteit Gent) en Internationale Politiek (Universiteit Antwerpen) en behaalde in 2014 haar doctoraat in Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek situeert zich in ethiek, feministische en dekoloniale filosofie en genderstudies. Hierbinnen focuste ze op de thema’s van gendergerelateerd geweld; transnationalisme, (superdiversiteit) en migratie; diversiteit en dekolonisatie in het hoger onderwijs. In haar huidig onderzoek rond transnationale adoptie gaat ze na welke ethische en normatieve opvattingen onderliggend zijn aan deze praktijk en hoe deze bestaande ongelijkheden (re)produceren.

Meer Festival van de Gelijkheid!