Panels & Lezing
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

16 december 14:30 - 16:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

De democratie is dood, leve de democratie

Panel met o.a. Eva Rovers, Fanny Matheusen ...

Onze democratie is stuk. Want regeringen wereldwijd lijken er maar niet in te slagen om op een hoopgevende en daadkrachtige manier om te gaan met lange termijn problemen zoals de klimaat- of wooncrisis. Politici kunnen dat niet alleen: burgers zijn cruciaal om de grote problemen van onze tijd aan te pakken. Hoe kunnen wij de democratie versterken? Welke rol kunnen burgers spelen – en hoe zorgen we ervoor dat ze die rol ook kunnen opnemen? Van burgerfora tot deep democracy; in dit panel onderzoeken we de opties. 

Eva Rovers

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en medeoprichter van Bureau Burgerberaad in Nederland. Ze schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Hiervoor ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerfora of citizens’ assemblies genoemd). Zij doet internationaal onderzoek naar deze nieuwe vorm van democratie. In 2018 verscheen haar boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (uitgeverij Prometheus). In april 2022 kwam haar boek Nu is het aan ons uit (De Correspondent) waarin ze vlammend betoogt dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd. 

Anouk De Meulemeester

Anouk De Meulemeester is Government Success Manager voor België bij CitizenLab; een B-Corp gecertificeerd SaaS-bedrijf dat een platform heeft ontwikkeld om online én offline burgerparticipatie te faciliteren bij steden en gemeenten wereldwijd. Anouk heeft een academische achtergrond in geschiedenis en politieke wetenschappen aan de UGent en heeft in voorgaande jobs expertise opgebouwd in onderhandelen en in burgerparticipatie op Europees niveau. Vandaag beheert ze bij CitizenLab een uitgebreid Belgisch portfolio, waaronder de stad Gent, en helpt ze haar klanten van A tot Z hun eigen burgerparticipatieprojecten op te zetten via het CitizenLab platform. 

Fanny Matheusen

Fanny Matheusen heeft als transitiepedagoge van haar passie haar werk gemaakt. Ze begeleidt mensen en/in groepen bij het durven werken met verschil. Ze leert je te luisteren naar de wijsheid van de minderheid. Fanny combineert praktijk en theorie op een eigen wijze. Ze zet je aan het denken met haar meervoudige blik op wat er in de samenleving gebeurt en haar verbondenheid met mensen en anderszijn. Fanny is oprichter en bezieler van HUMMUS en auteur van de boeken Van zondebok naar zebra, Rebelleren kan je leren en Mijn held is een hulpverlener. Ze is practitioner, instructor en supervisor in de Deep Democracy Lewis-methode.

Dominique Willaert

Dominique Willaert is auteur en columnist en deeltijds werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (KARUS). Tussen 2002 en 2022 was hij artistiek leider van de sociaalartistieke werkplek Victoria Deluxe.

Meer Festival van de Gelijkheid!