Sofababbel
Locatie

Domzaal

Datum & Tijd

16 december 17:30 - 18:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Valerie Trouet & Eva Rovers

Bomen en burgers voor het klimaat

Eva Rovers en Valerie Trouet geven om het klimaat. Ze zijn daarin lang niet de enigen. Maar slechts een minderheid van de mensen die het klimaat belangrijk vinden, doet er ook iets mee. Hoe ga je van wanhoop naar actie? Eva Rovers gelooft in de macht van burgers, Valerie Trouet in de belangrijke boodschappen die bomen voor ons hebben. In dit gesprek brengen we ze samen.

Gastheer bij deze sofababbel is Raf Njotea, Sebastiaan Van Doninck verzorgt de live-illustraties.

Deze sofababbel is in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Eva Rovers

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad in Nederland. Ze schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Hiervoor ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerfora of citizens’ assemblies genoemd). Zij doet internationaal onderzoek naar deze nieuwe vorm van democratie en schrijft daar regelmatig over voor In 2018 verscheen haar boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (uitgeverij Prometheus). In april 2022 kwam haar boek Nu is het aan ons uit (De Correspondent) waarin ze vlammend betoogt dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd. 

Valerie Trouet

Valerie Trouet is wetenschappelijk directeur van het Belgisch Klimaatcentrum en professor aan de University of Arizona in de VS. Zij behaalde haar doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen aan de KULeuven in 2004 en werkte aan Penn State University en in het Zwitserse onderzoeksinstituut WSL voor ze in 2011 naar Arizona verhuisde. Valerie is al 20 jaar dendrochronologe en ze gebruikt de jaarringen in bomen om de geschiedenis van het klimaat, van bossen en van mensen te bestuderen over de voorbije tweeduizend jaren. Ze schreef meer dan 90 wetenschappelijke publicaties en haar boek Wat bomen ons vertellen (Lannoo) won de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek in 2020 en werd in zeven talen vertaald. 

Raf Njotea

Raf Njotea is scenarist, presentator en columnist voor De Standaard. Hij schreef o.a. mee aan de Vlaamse tv-reeksen Dertigers, Familie en Panna, een webserie voor jongeren. Samen met Lander Kennis maakte hij de podcast Ouder voor Radio 1. Via zijn columns en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijk debat rond thema’s als identiteit, taal en representatie.

Sebastiaan Van Doninck

Tekenaar en schilder Sebastiaan Van Doninck is vooral bekend van zijn illustraties voor uitgeverijen en magazines, in binnen- en buitenland. Zo maakte hij beelden bij 'Morris' van Bart Moeyaert en was hij lang actief als illustrator voor de Morgen. Hij werd meermaals gelauwerd voor zijn prenten (Boekenpauw in 2021 voor de fantastische vliegwedstrijd, De Boon publieksprijs voor Morris in 2023). De laatste jaren is Van Doninck eerder actief als tekenaar en schilder. In 2021 had hij zijn eerste grote solo-expositie met illustraties en autonoom schilderwerk bij Geert De Weyer Galerij in Antwerpen, in 2022 exposeerde hij bij Louise Gallery in Durbuy. In 2024 verschijnen er 2 publicaties met vrij tekenwerk, bij Posture editions en bij Vista Alegre, Portugal. Sebastiaan Van Doninck doceert ook illustratie en tekenen aan Sint Lucas Antwerpen. Hij woont en werkt in Halle, Zoersel bij Antwerpen.

Meer Festival van de Gelijkheid!