Panels & Lezing
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

14 december 17:30 - 19:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Bestaat klassenjustitie?

Panel met o.a. Moussa Don Pandzou, Christine Mussche ...

“Fok klassenjustitie” en “Stop de bescherming van de witte elite”. Die slogans waren te zien tijdens de protesten tegen de uitspraak in het proces rond de dood van Sanda Dia. De zaak plaatste het functioneren van de rechtspraak genadeloos in de schijnwerper – en wat we te zien kregen was weinig transparant. Justitie moet toegankelijker communiceren, klonk het daarom al snel. Gaat dat helpen om het vertrouwen in de rechtspraak te herstellen, of wordt er toch echt met twee maten en twee gewichten gemeten? Hoeveel verschil maakt een topadvocaat in de rechtszaal? Leiden lichte straffen ertoe dat mensen het recht in eigen handen nemen? Ons panel buigt zich over deze en andere vragen.

Panel met Moussa Don Pandzou, Maarten Hermans, Hans De Waele, Amir Bachrouri, Christine Mussche en gemodereerd door Marieke Van Cauwenberghe.

Moussa Don Pandzou

Moussa Don Pandzou werd geboren in De Republiek Congo. Hij werkte als kabinetsadviseur in de thema ‘samenleven in divers Brussel, jeugd en sport’ voor het Brusselse gewest. Eerder was hij actief in de jeugdsector en stond hij mee aan de wieg van WakaWaka Generation, een organisatie die zich richt op de Afrikaanse en Belgische jongerengemeenschap en die werkt rond vraagstukken omtrent identiteitsontwikkeling.

De jongste jaren geeft Don vormingen, lezingen en procesbegeleiding voor organisaties en overheden over de thema’s racisme, discriminatie en de impact van het koloniaal verleden op ons samenleving en binnen de schoolcontext. Vorig jaar bracht Don, samen met StampMedia reporter Lieven Miguel Kandolo, het boek ‘Yaya na Leki’ uit over dekolonisatie, racisme en identiteit.

Maarten Hermans

Maarten Hermans is als arbeidssocioloog verbonden aan de studiedienst van het ACV, het departement sociologie van de VUB, en kernlid van Denktank Minerva. Vanuit die functies draagt hij bij aan beleidsonderzoek en publiek debat over onder andere structurele ongelijkheden in de sfeer van het werk, en over attitudes ten opzichte van ongelijkheid in de samenleving.

Hans De Waele

Hans De Waele, 45 jaar, is rechter in de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent sinds 2008. In de rechtbank combineerde hij steeds burgerlijk recht met strafrecht. Momenteel is hij in Gent voorzitter van de kamer buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Gedurende 15 jaar maakte hij deel uit van een collegiale strafkamer die in Gent de zwaarste strafzaken beoordeelt, waarvan acht jaar als voorzitter van deze kamer. Momenteel is hij voorzitter van een kamer waarin fiscale strafzaken worden behandeld. 

Naar aanleiding van het arrest Sanda Dia, dat door het Hof van Beroep in Antwerpen uitgesproken werd, nam hij het initiatief om alle Gentse middelbare scholen uit te nodigen voor een gesprek. Op die manier probeerden ze te luisteren naar jongeren en hun vragen te beantwoorden.

Amir Bachrouri

Amir Bachrouri is drie jaar lang de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad geweest. Naast columns over het leven van een jongere, schreef hij ook een boek waarin hij de cultuur van lage verwachtingen die jongeren verstikt tegen het licht houdt. ‘Doe maar niet’ is zijn waarschuwing om het vuur van de jeugd dat altijd weer wordt geblust terug te doen branden. Als rechtenstudent ligt ook hij wakker van het groeiende wantrouwen van een jonge generatie in de democratische instellingen. 


Christine Mussche

In de eerste jaren van haar loopbaan specialiseerde Christine Mussche zich in het jeugdrecht. Ze evolueerde richting strafrecht door een fascinatie voor het menselijk gedrag, het falen van dat gedrag en de oorzaken daarvan. Haar mensvisie loopt als een rode draad doorheen de integere manier waarop ze slachtoffers en daders van misdrijven bijstaat.

Christine Mussche weet een jarenlange ervaring als strafpleiter te combineren met een frisse kijk en ze blijft zich verrijken met telkens nieuwe materies die aanleunen bij het strafrecht met de bedoeling de cliënt op de meest volwaardige manier bij te staan. Ze treedt op in het strafrecht in de brede zin en heeft een bijzondere expertise in zedenmisdrijven, geweld en #MeToo-zaken.

Marieke Van Cauwenberghe

Journalist justitie VRTNws

Gratis studentendag

Op donderdag 14 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2023 - 2024.

meer info

Meer Festival van de Gelijkheid!