Festivalbabbel
Locatie

Balzaal

Datum & Tijd

10 December 21:30 - 22:30

Koop hier jouw Festivalpas!

Bashir Abdi en Seppe Nobels

Met gastvrouw Yasmina El Messaoudi en live illustratie door Mounir Eddib & Yasmin Gheisari


Als kind ontvluchtte Bashir Abdi de burgeroorlog in Somalië. Onderweg raakt hij zijn moeder kwijt. Hij zal haar pas op dertienjarige leeftijd weer zien als hij na veel omzwervingen met haar herenigd wordt in Gent. Wanneer hij begint met lopen beseft Bashir Abdi nog niet dat dat een sport is, laat staan dat hij ooit als marathonloper Olympisch brons zal behalen. Lopen is tijdens die eerste jaren in België vooral een manier om zijn hoofd leeg te maken en een weg te vinden in zijn nieuwe thuisland. De verbindende kracht van sport die hij toen ontdekte stuwde hem voor tijdens de Olympische spelen van 2020 in Tokio – net als de nagedachtenis aan zijn moeder en zijn enorme doorzettingsvermogen. Hij slaagt erin een toptijd neer te zetten van 2u04’49”. Daarmee mag hij zich tot de wereldtop rekenen, maar dat betekent niet dat hij Gent vergeten is. Integendeel. Met zijn vzw Sportaround zet Bashir Abdi zich in om jongeren in Gent kennis te laten maken met de verbindende kracht van sport, door in samenwerking met scholen sportmateriaal en -activiteiten te verzorgen.

Dat Seppe Nobels kok zou worden stond in de sterren geschreven: als kind was hij al druk aan het koken en stadstuinieren. In 2010 opende hij in Antwerpen restaurant Graanmarkt 13, waar hij beide passies combineerde. Hij schotelde gasten er de meest duurzame en regionale producten voor die hij kon vinden, met groenten in een hoofdrol. Wat hij niet vond, kweekte hij zelf, op het dak van Graanmarkt 13. Het restaurant viel meermaals in de prijzen en in 2021 kreeg Seppe Nobels als kers op de taart een groene Michelin-ster. Datzelfde jaar verlaat hij het restaurant, om zich op nieuwe projecten te storten. Hij opende  in Antwerpen het restaurant Instroom, waar hij samen met anderstalige nieuwkomers gerechten uit hun thuislanden kookt, met een eigen twist, waarbij groenten opnieuw centraal staan. Seppe kookte ook al in de favella's van Rio de Janeiro, in het tempelrestaurant in de verboden stad van Beijing, nabij het rode plein in Moskou, op Tomorrowland en op Paradise City... maar op 10 december komt hij even uit de keuken, om aan te schuiven voor een sofababbel met Bashir Abdi.

Kunstschilder Mounir Eddib brengt het jong opkomend talent Yasmin Gheisari mee om samen de festivalbabbel live van illustraties te voorzien.

Schrijf je hier in

Meer Festival van de Gelijkheid!