Kosten

3

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Duurzaamheid

Recy-kleren

Organiseer een eco-fashiondag en ga als een gek aan het ruilen met je buren.
Inhoud

'Aargh, ik heb niets om aan te doen!' Klinkt deze heerlijke klaagzang je vertrouwd in de oren? En laat ons raden, tegelijk heb je een kleerkast die uitpuilt van te kleurrijke kleedjes, te lange rokjes, te korte shortjes, torenhoge pumps (what were you thinking?) ... Geloof ons, we know the feeling.

Maar nu komt het goede nieuws. Je hoeft je hierover helemaal niet schuldig te voelen. Organiseer een eco-fashiondag en ga als een gek aan het ruilen met je buren. Want wat jij als afdankertjes beschouwt, betekent voor iemand anders een frisse wind in zijn/haar kleerkast. Of steel met je ogen en pimp je eigen sneakers, rokjes, sjaals, handtassen... Die complimentjes de dag erop, mag je met een grote smile in ontvangst nemen.

Hoe begin je eraan?

Organiseer een workshop waarin je oude kleren, stoffen, riemen... omvormt tot een mooi en nieuw gebruiksitem. Ga op zoek naar een leuk duo lesgevers (een lieve oma en een jonge hipster) die met veel plezier en bevlogenheid stik- en naaidummy's kunnen inwijden in de wondere wereld van eco fashion.

Doe een tweetal maanden op voorhand een oproep en laat je deelnemers kiezen uit een aantal sessies: maak je eigen laptoptas, pimp je sneakers, ontwerp geschenktasjes, tover je harembroek om tot een hippe sweater...

Voorzie zelf een voorraad oude kleren, riemen, stoffen, naald en draad... maar vraag ook je deelnemers om zelf wat spullen te brengen. Doe een oproep in je eigen afdeling en probeer zelf een aantal naaimachines voorzien. Al zullen heel wat dames/heren liefst met hun eigen materiaal willen werken...

Denk eraan, een workshop RecyKleren kan vaak nog een te hoge drempel zijn voor wie zichzelf niet als de handigste en creatiefste ziel beschouwt. Organiseer daarom ook - doorlopend - een ruilmarkt voor kleren. Deze kan je breder communiceren dan de deelnemers aan je workshop alleen. Roep op om enkel fris gewassen en nog niet tot de draad versleten kleren mee te brengen. Ook hiervoor kan je zelf al op voorhand een grote inzameling (kleren, kleerhangers, kapstokken, spiegels...) organiseren, zo bouw je een voorraad op aan te ruilen kleren. Het leuke aan een ruilmarkt is het persoonlijk contact tussen de twee gelukkige zielen die een nieuw stuk op de kop kunnen tikken.

Hoe je het ook draait of keert, een evenement staat of valt met de ruchtbaarheid die er aan gegeven wordt. Begin er dus vroeg genoeg aan en probeer via verschillende kanalen reclame te maken.

Kleurrijk en wervend drukwerk kan je heel simpel en vrij goedkoop via jouw provinciaal Curieussecretariaat aanvragen. Het ontwerp is gratis, voor het printen betaal je de kostprijs. Denk verder dan de klassieke flyertjes en affiches: stuur een brief naar de verenigingen van jouw gemeente, hang deurhangers aan alle deuren in jouw wijk, niet blaadjes aan gestalde fietsen…

Stuur een dikke maand op voorhand een eerste keer persbericht uit. Geen krak in het schrijven van persmededelingen? Contacteer dan je provinciaal Curieussecretariaat, we zetten je graag op weg. De dag voordat Curieus aan het RecyKleren slaat,,herinner je de pers nog een keer met een tweede persbericht of telefoontje naar je lokale perscontacten. Vergeet zeker ook het gemeentelijk infoblaadje niet (opgelet: deadline vaak vrij ver voor verschijningsdatum).

Spreek al je vrienden, kennissen, geliefden, dichte of verre familie… aan en maak hen warm om erbij te zijn op de gezelligste picknick van het jaar. Je bent je eigen levende reclamebord.

Website/Facebook/Nieuwsbrief/…: Kondig RecyKleren niet enkel aan op jouw eigen site of Facebookpagina, maar stuur deze ook altijd door naar jouw provinciaal Curieussecretariaat. Zo wordt jouw activiteit ook opgenomen op de online Curieuskalender en bij sommige provincies ook in de nieuwsbrief. Zo bereik je meteen meer mensen, ook de Curieusvrijwilligers uit je buurgemeentes. Zet je activiteit zeker ook op online kalenders als wattedoen.be en uitinvlaanderen.be.

Probeer samenwerkingspartners warm te maken: kringloop- en tweedehandswinkels, naaiateliers, ouderenverenigingen, verzorgingstehuizen...

Hou rekening met

Zoek een armenvereniging, kringwinkel, buurtwerking... die heel gelukkig is met de niet geruilde kledij of gepimpte kledij die deelnemers niet mee naar huis nemen.

Over de kostprijs

Voor de workshop RecyKleren heb je een zaaltje (met uiteraard elektriciteitsaansluiting) nodig. Probeer uit te wijken naar een goedkoop gemeenschapszaaltje, een cafézaaltje, de kringloopwinkel...

Bij zonnig weer kan je jouw ruilmarkt buiten organiseren.

Over de medewerkers

Voor de promo vooraf kan je flink wat extra luide stemmen gebruiken. De dag zelf kan je met een klein enthousiast Curieusteam bergen verzetten.