Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Verbinding

Quizzen voor dummy's

Een avondje quizzen is steeds een succesnummer!
Inhoud

Een avondje quizzen is steeds een succesnummer. Deze activiteit kan bijna niet mislukken en brengt dan ook nog eens geld in het laatje. De quizwereld is een milieu op zich. Van heinde en ver komen deze graag op je quiz af om hun parate kennis te etaleren. Bij een goede communicatie zit je zaal al snel helemaal vol.

Wil je een iets uitdagendere en verrassendere quiz? Klik dan door op de Blind Date Quiz.

Hoe begin je eraan?

Leg ruim op voorhand je datum vast en communiceer deze ook meteen naar buiten toe. Quizzers zijn drukbezette mensen en plannen hun weekends vaak belachelijk lang op voorhand. Via https://www.quizkalender.com/g... kun je de quizkalender van je regio opzoeken, let erop dat in het dorp naast je al niet een quiz van de plaatselijke voetbalploeg doorgaat. Zorg er ook gelijk voor dat je jouw quiz ingeeft op de kalender.

Zoek meteen ook een geschikte locatie. Een cafézaaltje, gemeenschapscentrum, zaaltje bij de bibliotheek… Een toog, tafels en stoelen en een goede akoestiek, meer heb je niet nodig. Een geluidsinstallatie, beamer en projectiescherm kan je ontlenen bij je provinciaal Curieussecretariaat. Vraag na of je winst kan nemen op de drankafname. Daar zit de grote winstmarge van je avond in. Quizzers durven wel al eens wat drinken, of wat te snacken (hersenwerk maakt de innerlijke mens hongerig).

Stel een gevarieerde quiz samen, doorspekt met leuke beeld- en geluidsfragmenten, themarondes, proevertjes… Dit gedeelte is vaak het moeilijkste. Maar geen paniek! Curieus is hier met de oplossing. Na jarenlange ervaring en hulp van vele afdelingen beschikken wij over een heel arsenaal aan quizzen. Wil je een specifieke quiz over een bepaald thema: sport, film, muziek … we kunnen je verder helpen. Stuur een mailtje naar je provinciaal Curieussecretariaat en wij zoeken mee voor jou naar een quiz waar je nog maar een heel klein beetje werk in moet steken.

We helpen je op het provinciaal kantoor ook graag verder mee het layouten van het antwoordenblad, de PowerPoint en natuurlijk het Excelrekenblad voor de jury.

Ga op zoek naar een enthousiasmerende presentator. Zo eentje met een zachte tongval die niet mompelt of over zijn woorden struikelt, die gezegend is met een flinke dosis improvisatietalent, maar er ook geen dolkomische one-(wo)man-show wil van maken. Bezorg hem/haar ongeveer een weekje op voorhand de vragen, zodat die al even kan oefenen met woorden als de Eyjafjallajökull. En geef hem/haar genoeg drinken om de keel te smeren. Liever niet te veel alcohol.

Communicatie! Kondig je quiz aan via mailing, de Curieuskalender, nieuwsbrieven…. Verspreid aantrekkelijke flyers en affiches bij lokale handelaars, de bibliotheek, café’s, jeugdhuizen, … en zeker bij quizzen van andere verenigingen. Plaats je quiz ook zeker op de gespecifieerde onlineagenda! Vergeet ook niet om andere verenigingen in de buurt uit te nodigen. We zeiden het al eerder: quizzen is een Vlaamse hobby, ze zitten overal ! Organiseerde je al eerder een quiz? Schrijf dan zeker de deelnemers aan van de vorige editie. Uiteraard kan je ook bij je provinciaal secretariaat terecht voor de layout van je flyers en affiche.

Probeer geen budget te steken in een prijzentafel. Dit is voor veel quizzers echt niet het doel van de avond. Ga langs bij lokale handelaars, ga even aankloppen bij de nationale loterij… Velen helpen je graag om je prijzentafel te spijzen. Een mooi voorbeeld is Curieus Hoboken. Zij geven aan de deelnemers een groenten- en fruitzak mee. Samengesteld door lokale handelaren.

Zoek spitse en pientere juryleden die correct, maar snel kunnen werken. Niets vervelender dan na de quiz nog uren op de bekendmaking van de winnaar moeten wachten. Reken op drie juryleden voor een twintigtal ploegen. Stel ook een overzichtelijk rekenblad en duidelijke verbetersleutel (antwoorden per ronde met het maximum aantal van de punten bij) op voor de jury. Spreek enkele duidelijke richtlijnen af. Ter inspiratie, bij de Slimste Sos gelden volgende regels: wanneer een naam wordt gevraagd, volstaat de familienaam, tenzij expliciet naar de volledige naam of voornaam gevraagd wordt. Wanneer de voornaam toch ongevraagd wordt gegeven en deze fout is, dan wordt het antwoord als fout aangerekend. En de jury heeft het laatste woord. Zorg ervoor dat de juryleden de richtlijnen voor de aanvang van de quiz nog even doornemen, en je de richtlijnen zelf ook kunt opnoemen.

Hou rekening met

Zorg ervoor dat je het projectiemateriaal en je laptop op voorhand hebt getest. Zo vermijd je onaangename verrassingen de de avond zelf. Een projector en scherm kan je ontlenen bij je provinciaal secretariaat. Check op voorhand ook alle slides, linken en filmpjes die bij de powerpoint horen.

Laat de quiz niet te lang duren. Je voorziet beter een ronde minder en een pauze meer, dan omgekeerd. Of geef een eerste rondje van het huis.

Humor is de beste ijsbreker, begin de quiz met een wat grappigere vragen om de sfeer er meteen in te steken. Heel wat deelnemers zijn best een beetje nerveus bij aanvang.

Om de drankconsumptie vlot te laten gaan, kan er eventueel met bestelbonnetjes gewerkt worden waarbij de mogelijke drankjes opgesomd zijn, en de deelnemers enkel nog moeten invullen hoeveel ze willen en van wat. Sommige werken ook met een afrekening op het einde van de quiz. Als je met weinig vrijwilligers bent, is dit wel aan te raden.

Over de kostprijs

Een quiz is de ideale activiteit om wat geld in het laatje van je Curieuskas te brengen. Behalve de huur van de zaal, een geschenkje voor je presentator en eventueel andere helpende handen, kopiekosten (voor de antwoordformulieren en flyers/affiches)… heb je weinig andere kosten. Vooral bij de drank kan je wat winst maken. Hou het inschrijvingsgeld laag, met 3 euro per persoon kom je al een heel eind. Voor je prijzentafel kan je gulle sponsors zoeken.

Over de medewerkers

Presentator

Jury

Een technische medewerker die de powerpoint bedient. Liefst een koele last minute problem solver als het over technische problemen gaat.

Vrijwilligers die antwoordformulieren ophalen

Volk om de toog te bemannen/bevrouwen, drank serveren, broodjes leveren

Gastvrouw/gastman die de mensen verwelkomt.

Extra info

Echt waar, dit is dé aanrader om te organiseren wanneer je wat geld wil verzamelen (om volgende Curieusactiviteiten te spijzen, die gedurfder zijn of meer investering vragen.

We herhalen het graag nog eens, steek niet nodeloos veel tijd in het samenstellen van een quiz. Er zijn nogal wat fanatieke lijstjesvreters bij Curieus, en dus bezorgen we je graag een kant-en-klare quiz.