
Kosten
4
Moeilijkheid
Voor de vrijwilligers of groepen die op zoek zijn naar een uitdaging. Deze activiteiten vragen veel inzet van mensen en middelen.
Thema's
Solidariteit
Privilege Walk
Ontdek samen met anderen welke sociale privileges invloed hadden op jouw leven.Inhoud
Sta jij er open voor om te ontdekken welke sociale privileges invloed hadden op jouw leven? Strek de beentjes en ondervind ‘aan den lijve’ wat privileges en gelijke kansen zijn. Een privilige Walk kan in principe overal worden georganiseerd, maar het werkt het beste met een zo divers mogelijke groep mensen.
Hoe begin je eraan?
Sommige groepen in onze samenleving zijn kwetsbaarder dan andere. Heel vaak heeft dat niet te maken met bewuste keuzes, maar met het al dan niet hebben van bepaalde privileges. We vinden het daarom wel belangrijk om even stil te staan bij die (sociale) privileges.
Welke privileges hebben jouw leven gestuurd, waardoor je met een licht of iets zwaarder rugzakje aan de start stond van jouw (professionele of school-)carrière? Welke factoren hebben jouw leven een draai gegeven, zonder dat je er zelf meteen een invloed op had? Welke omstandigheden, die we vaak onbewust over het hoofd zien, maken mensen extra kwetsbaar?
Er bestaan nogal wat versies van de Privilege Walk , Kijk even naar hoe Curieus het aanpakte in de lente van 2018.
Probeer een grote lege casco hal te vinden als locatie. Het gebeurt niet zo vaak voor Curieusactiviteiten, maar hier geldt toch wel het principe: hoe leger hoe beter.
Plak halfweg de zaal de witte start-streep. Hou er rekening mee dat mensen bij elke stap zowat 30 à 50 cm voor- of achteruit zetten. Reken maar al uit hoe veel meter mensen naar voor kunnen stappen wanneer ze zich in pakweg 20 stellingen kunnen herkennen. Je begrijpt: een grote zaal dus :) !
We bezorgen je graag de lijst met 40 vragen die peilt naar verschillende privileges. Het principe is simpel: wanneer mensen zich herkennen in de stelling, zetten ze een stap naar voor. Wanneer ze zich niet herkennen, zetten ze een stap naar achter. Wanneer de uitspraak niet op heb van toepassing is, blijven ze gewoon ter plekke staan.
Probeer de Privilege Walk in beeld te brengen. De montage die je achteraf verspreidt geeft je een extra kans om het principe van sociale privileges op een visueel sterke manier in het licht te zetten. Het klinkt voor de hand liggend, maar probeer van die videomontage geen goedkoop, rommelig filmpje te maken. Het opzet is integer, het resultaat moet dat ook zijn. Als je enigszins budget hebt, probeer het vooral te investeren in een goeie cameraman/monteur. Klop eens aan bij enkele jonge filmstudenten als je geen professionele cameraploeg kan betalen. Als je een opname maakt van de Privilege Walk, zorg dan zeker dat je je deelnemers daarover inlicht. Vraag hen of ze herkenbaar in beeld willen komen, of dat liever niet hebben.
Op het einde van de Privilege Walk zijn de verschillen duidelijk … Waar sommige mensen helemaal vooraan terecht gekomen zijn, zijn anderen een flink eind achter de startstreep terecht gekomen. Probeer mensen die vooraan en achteraan terecht kwamen aan elkaar te koppelen en nodig hen uit voor een gesprek. Face to face, in hun kwetsbaarheid. Nodig alle deelnemers uit om daarna verder te praten, met elkaar of met anderen, aan de toog of voor de camera ...
Hou rekening met
De Privilege Walk is best confronterend. Organiseer deze dus in een integere omgeving, schep een ingetogen atmosfeer waarin de deelnemers zich safe voelen. Via jouw regionale curieus afdeling kan er een save-space bord worden aangevraagd om aan te tonen dat deze activiteit draait om respect en een veilige omgeving is.
Blijf met genoeg mensen in de buurt voor de nazorg, aarzel niet om het gesprek aan te gaan met de deelnemers achteraf. Laat hen hun verhaal delen, met elkaar en met jou. Besef, de meeste mensen voelen zich wat ongemakkelijk over de positie die duidelijk wordt op het einde van het privilegespel. Mensen die vooraan staan, voelen zich soms (onterecht) schuldig. Mensen die achteraan staan, voelen soms wat gêne. Maar probeer altijd in het licht te zetten dat het om sociale privileges gaat, niet om bewuste keuzes. Mensen hebben er niet voor gekozen om op de plek terecht te komen waarop ze staan …
De Privilege Walk is niets zonder de deelnemers. Wees dan ook dankbaar, stuur je deelnemers nog een mailtje achteraf. Maak hen duidelijk dat je dankzij hen in beeld kon brengen wat het hebben of ontbreken van enkele privileges kan betekenen in de samenleving, hoe het komt dat bepaalde groepen extra kwetsbaar zijn, hoeveel omstandigheden invloed hebben op je leven zonder dat het bewuste keuzes zijn …
Dank hen voor elk stapje dat ze bewust naar voor of naar achter hebben gezet.
Over de kostprijs
De grootste kost zal de cameraploeg en montage zijn, probeer daarom samen te werken met jonge filmstudenten om deze kosten wat te dekken.
Over de medewerkers
De Privilege Walk is best confronterend. Organiseer deze dus in een integere omgeving, schep een ingetogen atmosfeer waarin de deelnemers zich safe voelen. Blijf met genoeg mensen in de buurt voor de nazorg, aarzel niet om het gesprek aan te gaan met de deelnemers achteraf. Laat hen hun verhaal delen, met elkaar en met jou.
Extra info
Zin om een Privilege Walk te organiseren? Kijk dan eerst nog eens naar hoe Curieus het aanpakte.
Tips
Voor tips: contacteer An Pauwels van Curieus