Kosten

4

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Cultuur

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

Organiseer een avond vol kleine, maar verzadigende porties brainfood.
Inhoud

Waarom is het goedkoper om van Brussel naar Berlijn te vliegen dan de trein naar Antwerpen te nemen? Hoe werkt het kiessysteem in de VS? Hoe werkt artificiële intelligentie? Hoe werkt het M-Decreet? Hoe werkt de clitoris? Spreekt een dove uit België dezelfde gebarentaal als een dove uit China?

Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je maatschappelijk te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken.

Om iets te veranderen, moet je begrijpen hoe dingen werken. En dus organiseert Curieus ism Selma Franssen Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Een avond vol kleine, maar verzadigende porties brainfood.

Hoe begin je eraan?

Een avond Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd geeft 5 sprekers het podium om een complex thema helder uit te leggen. Elke spreker heeft een heel uiteenlopende expertise. Elk krijgt 10 minuten de tijd om zijn/haar complex thema helder uit te leggen. Daarna krijgt het publiek wat tijd om vragen te stellen.

- Contacteer Curieus om in de longlist van thema’s, moeilijke topics en sprekers te duiken. Samen stellen we een sterke line-up samen, voor een avond vol kleine, maar verzadigende porties brainfood.

- Zoek een leuke locatie en prik een datum. Ervaring leert ons dat mensen makkelijkst vragen stellen in ongedwongen café-context (belangrijk bij inrichting of keuze van locatie). Zorg er dus zeker ook voor dat mensen iets kunnen drinken die avond.

Hou rekening met

Balans in de sprekers - Het hoeft niet te verbazen dat een all male white panel uit den boze is bij Curieus. Stel een diverse line-up samen (gender, achtergrond, opleiding) en kies niet altijd voor de klassieke experten (lees: de mensen die vaak en gemakkelijk in televisiestudio’s opduiken.) Experten zijn bovendien niet alleen academici, maar ook ervaringsdeskundigen of mensen uit het werkveld.

Balans in de thema’s - Kies voor een mix aan zware en lichtere thema’s. Anderhalf uur hard core wetgeving of fysische wetmatigheden, daar boei je niet meteen een breed publiek mee :) Maar net de afwisseling aan thema’s en de beknoptheid van de sessies maakt de avond zo sterk.

Gastvrouw van een avondje MDMU is Selma Franssen.

Over de kostprijs

Als je MDMU in een café of jeugdhuis kan organiseren (wat ook de locatie en sfeer is die het beste werkt), en je hoeft geen zaal af te huren, is de faire vergoeding van jouw sprekers + gastvrouw de enige kostprijs van dit event. Neem gerust even contact met Curieus voor hun beleid van vergoedingen en suggestie richtprijzen.

Extra info

Maak je een FB-eventje aan? Voeg ook de FB-pagina Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd toe als mede-organisator.