Kosten

3

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Solidariteit

Hartverwarmend kerstdiner

Organiseer tijdens de kerstperiode een eetfestijn waarop je alle alleenstaande 65-plussers uit je buurt uitnodigt.
Inhoud

Om de zoveel maanden duikt het als nieuwsweetje op in de krant. Meer en meer oudere mensen vereenzamen. We leven ook alsmaar langer, maar Belgische gezinnen nemen anno 2014 zelden hun ouders in huis om die te verzorgen. Tel daar nog wat strenge winters bij, en je kan al aan je verkleumde kleine teen voelen dat heel wat ouderen snakken naar hartverwarmend sociaal contact.

En wij met Curieus kunnen iets concreet doen. Organiseer tijdens de kerstperiode een eetfestijn waarop je alle alleenstaande 65-plussers uit je buurt uitnodigt. Een gezellige warme maaltijd aan een zacht prijsje. En vooral veel fijne babbels.

Hoe begin je eraan?

Hoe vind je in godsnaam alleenstaande 65-plussers?

Gebruik zoveel mogelijk tentakels om contact te leggen met alleenstaande 65-plussers in je wijk of dorp (OCMW, Thuishulp, Bond Moyson, het Rode Kruis, Welzijnsschakels, ouderenverenigingen, het gemeentebestuur zelf…). Probeer ook samen te werken met SPlus.

Plan een kleine persbijeenkomst of stuur een persbericht uit om je Hartverwarmend Kerstdiner een eerste keer aan te kondigen. Waarschijnlijk zal je hierop al wat reacties krijgen, mensen die willen meewerken of eenzame ouderen kennen.

Niets belet je om in jouw wijk huisbezoeken te doen. Je vindt ongetwijfeld wat extra helpende handen, senioren die maar al te graag deelnemen, en met wat geluk ook wat gulle sponsors op je weg. En ondertussen leren jouw buren Curieus kennen en haar vrijwilligers.

Verzamel zo veel mogelijk namen, en nodig je gasten uit met een feestelijke uitnodiging. Je provinciaal Curieussecretariaat helpt je graag met het ontwerp.

Zoek een zaaltje met keuken, dat je sfeervol kan inrichten. Misschien kan je aankloppen bij een buurtschooltje? Of met een beetje geluk vind je wel een brasserie die helemaal smelt voor je initiatief en je kan ondersteunen.

Een professionele kok betalen zit er niet meteen in. Maar in je eigen afdeling schuilen ongetwijfeld heel wat culinaire helden, mensen die met plezier in de kookpotten roeren en aan het bakken slaan.

Een muziekbandje dat graag oude covers speelt zorgt voor flink wat sfeer. Of uiteraard kan je ook zelf wat plaatjes draaien, heerlijke tegelplakkers uit een vervlogen tijd waarin je gasten hun eerste lief tegen hun gilet trokken.

Geen kerstfeest zonder pakjes. Stel een eenvoudig sponsordossiertje samen (jouw provinciaal secretariaat helpt je hiervoor graag op weg) en probeer zo veel mogelijk mensen te overtuigen je cadeautafel te spijzen.

Vergeet de sociale media niet, ook op freecycle-groepen kan je een warme oproep lanceren.

Hou rekening met

Na een eerste bescheiden editie zal je initiatief elk jaar meer naam maken en vanzelf meer mensen bereiken.

Probeer te mikken op een driegangendiner. Misschien is er wel een restaurant, eetcafé, traiteur, bakker, slager… in je buurt die je jouw initiatief wil ondersteunen (in ruil voor promo). Klop even aan bij je gemeente, die voor dit soort initiatieven vaak projectsubsidies ter beschikking stelt.

Over de kostprijs

De aankoop van drank en ingrediënten voor je driegangendiner zal de grootste hap uit je budget nemen. Werk met seizoensgroenten, vergeten (en vaak goedkopere) vissoorten als skrei, wijting, poon, etc.

Je provinciaal Curieussecretariaat helpt je graag met het (gratis) ontwerp en printen (tegen kostprijs) van een feestelijke uitnodiging.

Probeer een zaal te vinden die je voor een prikje kan huren (met verzekering). Neem eventueel je toevlucht tot de refter van een school (met keuken).

Extra geld in het laatje krijgen? Verkoop tijdens de maand december kerstrozen (of winterse lekkernijen). Of misschien kan je in jouw gemeente wel een stalletje bemannen/bevrouwen op de kerstmarkt? Je haalt er ongetwijfeld wat extra budget mee binnen.

Je kan een bescheiden bijdrage vragen van de gasten voor het diner. Maar probeer dit toch te beperken. Er zijn heel wat milde medemensen te bekoren om dit soort initiatieven (financieel) te ondersteunen.

Over de medewerkers

Voor dit project kan je heel wat helpende handen gebruiken. In de eerste plaats om gasten te zoeken voor je Hartverwarmend Diner en promo te voeren.

Maar ook op de dag zelf heb je mensen nodig die met graagte:

een keukenschort aanbinden, het kerstmenu samenstellen en klaarmaken.

de toog bemannen/bevrouwen en het eten serveren (je wil je gasten verwennen en dus bedienen, dit is hùn kerstfeest)

je zaal feestelijk en sfeervol aankleden. Sierlijke decoratie hoeft niet duur te zijn, dat leer je al gauw wanneer creatieve geesten zich helemaal laten gaan. Eventueel werk je samen met een jeugdbeweging of een school om een kil zaaltje om te toveren in een sfeervol restaurant.

gasten die geen eigen vervoer hebben, naar het diner en ’s avonds terug veilig naar huis te brengen.

Tips

Boeiende info over partnerschappen met verenigingen in armoede vind je hier.