Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Duurzaamheid

Groenten- en kruidenbeurs

Fruit en kruiden telen in geveltuinen, kruidenbakken op de vensterbank, meer groen zorgt voor meer leven in het huis, de straat en de buurt.
Inhoud

Eigen groenten, fruit en kruiden telen in geveltuinen, kruidenbakken op de vensterbank, hangzakjes aan de gevel of een klein moestuintje in een fruitpalox…Meer groen zorgt voor meer leven in het huis, de straat en de buurt. Een handvol vrolijkheid geeft altijd ademruimte.

Naast het plezier van je eigen groenten te kweken, kan je de buurt betrekken met bewuster telen en ze laten kennismaken met vergeten of echte streekproducten. En wat doe je met de overschot? Wel dat kan je ruilen…

Tijm ruilen tegen salie, pompoenen tegen slaplantjes, trostomaatjes tegen muntblaadjes voor je mojito…

Hoe begin je eraan?

Pols bij buren, familie, in je buurt naar mensen die groene vingers hebben en graag in de tuin bezig zijn. Doe een oproep of Facebook en ander sociale media om mee te denken aan een leuk concept of idee.

Met een groepje enthousiastelingen kan je brainstormen hoe je aan kruiden en jonge plantjes kan raken. Lanceer je een oproep in de buurt, wie kan er zelf afstaan of wie kent een winkelier die kan sponsoren.

Afhankelijk van je beschikbare plantjes kan je overgaan tot een plant- of actiedag.

plantenwinkels kunnen je misschien wat jonge scheutjes bezorgen of inspiratie bieden bij de uitwerking van je activiteit.

Ga op zoek naar een leuke tuin, verkeersarme straat, park of pleintje in je buurt waar je de actiedag kan lanceren...

De plek

Een buurman met een ontzettend mooie tuin? Een leuk speelpleintje, een gezellig parkje in de buurt, of gewoon een verkeersarme straat… Zie daar, een toplocatie! Ga naar buiten, breng je tuinstoel mee en maak er een leuk dagje van.

De plek waar je actie doorgaat zal dichtbij je plantactie moeten zijn, dus kan je deze activiteit best in een buurt of wijk doen, met een centraal pleintje als ruilplekje en gezellige ontmoetingsplaats.

Zorg in al deze gevallen dat je óf een vergunning hebt (voor het gebruik van openbaar domein) hebt óf toestemming van de eigenaar.

Plaats op de goed gekozen plek lange praktische (biertafels) zodat iedereen vlot zijn groeten en kruiden kan ruilen of verkopen.

Eventueel kan je nog wat tafeltjes voorzien voor deelnemende winkels

Wat breng je mee

je standaard tuingerief is altijd handig

potgrond en wat reserve potjes of bakken om te planten

Promo

Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen voor deze ruil- en plantjesbeurs. Een simpel FB-event kan perfecte aanzet zijn.

Maar vooral: praat erover! Nodig vrienden, familie en buren uit en vraag hen om dat ook te doen.

meld je activiteit op verschillende agenda’s zoals “UitinVlaanderen” en “Natuurgids”

lokale planten- en tuinwinkels zoals AVEVE, decoratieve winkels trekken jouw publiek aan en kunnen je zeker helpen om promotie te maken.

Het ideale moment voor een een plantenbeurs is eigenlijk vanaf de lente tot de herfst. Zeker als je er ook een sociaal gebeuren aan wil koppelen .

Blijven plakken

Hoe je het ook draait of keert… Groenten en zeker eten brengen mensen samen.
Vaak gaan ze samen met leuke verhalen en staat de groente symbool voor een bepaald gerecht of speciale eigenschap. Al die gesprekken en ‘verworven wijsheden’ worden nog gezelliger in een knus kader. Zorg voor een gezellige ontmoetingsplaats waar het in de heerlijk vertoeven is, waar je niet anders kan dan blijven plakken. Niets beter daarvoor dan een leuk aanbod aan drankjes en kleine hapjes. Een stukje vakantiegevoel in eigen stad of dorp!

betrek ook wat lokale verenigingen of handelaars, een workshop over hoe je kamerplanten best verzorgt, hoe je best van pot wisselt, welke nieuwe trends er zijn, tafelversieringen, … brengt leven in de brouwerij.

Misschien kan er een leuke maaltijd of soep worden voorzien van eigen groeten… Kunnen sommige buurtbewoners hun specialiteit klaar maken en zo wordt het nog een buurtfeest…

Deuntjes op de achtergrond zijn ook altijd een winnaar. Vraag aan enkele lokale artiesten of ze eventjes komen spelen, maar vermijd muziekgroepen die een flinke duit kosten.

Hou rekening met

Pols in de eerste plaats in je directe omgeving naar eventueel enthousiasme. Samen met een groepje werken werkt veel dynamischer.

Zoek één of meerdere partners (AVEVE, plantenwinkels, natuurpunt...).. Het is altijd interessant om samen te werken met andere organisaties of winkels. In de eerste plaats om het nodige materiaal bij elkaar te krijgen maar je kan met partners ook eerder de pers overtuigen. Jouw organisatie krijgt op die manier meer weerklank.

Gezelligheid troef op deze dag … Neem foto’s, breng al die gekleurde plantjes en blije gezichten in beeld. Deel ze meteen via de sociale media, zo overtuig je late beslissers om nog even langs te komen.

Over de medewerkers

Vooral op voorhand is het belangrijk om alles in te zetten op promotie. De dag zelf heb je genoeg aan enkele enthousiaste doe-het-zelvers om de boel te begeleiden.

Tips