Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Solidariteit

Curieuze picknick

Palm een openbare plek in je wijk in om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van lekker eten!
Inhoud

Nodig je buren uit op de gezelligste picknick van het jaar. Palm een openbare plek in je wijk in om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van lekker eten. Roep je stadsgenoten op om zijn eigen eten mee te brengen en voorzie drank tegen democratische prijzen.

Organiseer deze Curieuze Picknick op jouw maat. Samen met je straat, wijk, deelgemeente of ineens de volledige gemeente.

De Curieuze Picknick is bovendien een ideale activiteit voor wie zijn/haar creativiteit eindeloos wil botvieren. Geef je Curieuze Picknick een thematische inkleding of vlij neer op een onverwachte en betekenisvolle locatie.

Originele (kinder-)animatie is àltijd een winner.

Hoe begin je eraan?

Zoek een fijne locatie

De meest voor de hand liggende locatie is uiteraard een oergezellig park of een frisgroen bos. Maar denk ook even na over gedurfde locatie. Een druk kruispunt? De tuin van een klooster? Een oude fabriekssite? Sociale woningen die dreigen gesloopt te worden? Een waardevol maar vervallen gebouw?

Maak reclame à volonté
Hoe je het ook draait of keert, een evenement staat of valt met de ruchtbaarheid die er aan gegeven wordt. Begin er dus vroeg genoeg aan en probeer via verschillende kanalen reclame te maken. Kleurrijk en wervend drukwerk is altijd een winner.

Spreek al je vrienden, kennissen, geliefden, dichte of verre familie… aan en maak hen warm om erbij te zijn op de gezelligste picknick van het jaar. Je bent je eigen levende reclamebord.

Dorst!

Bij een picknick hoort ook een gezellig drankstandje. Voorzie frigoboxen of een koelkast (aansluiting voor elektriciteit) en wat extra parasols, tafels en stoelen. Heb je bak- en kooktalenten in jouw groep? Dan kan je eigen dessertjes, slaatjes, broodjes… maken en verkopen tegen democratische prijzen.

Picknickdekentjes

Roep je deelnemers op om zelf een picknickdekentje mee te brengen. Als je liever niet neervlijt op het frisgroene gras, voorzie dan één of meerdere lange tafels. Want we willen elkaar ontmoeten, niet elk op een eilandje blijven, toch?

Zie je het wat grootser? Voorzie fijne animatie
Muziek
: Live muziek hoeft helemaal niet duur te zijn. Hoor eens rond of er iemand beginnende talenten kent. Je kan ook altijd eens proberen bij de plaatselijke academie of muziekschool. Vergeet geen Sabam aan te vragen, wanneer je picknickt op het ritme van muziek.

Buitenspelen (Kubb, petanque…) en grote gezelschapsspelen zijn tegenwoordig een échte hit. Je kan ze vrij goedkoop huren. Maar vergeet de traditionele volksspelen niet. Want ook jij hebt ambitie om sjoelbakkenkampioen te worden, niet?

Denk ook aan dat vrolijk jong geweld. Met wat grimeerschmink, een boek met voorbeelden én een klein beetje talent kom je al heel ver. Je kan de lokale jeugdbeweging vragen om een spel te komen spelen , een tekenwedstrijd organiseren… Laat je gaan!

Hou rekening met

Toestemming of (een officiële) vergunning voor gebruik van je locatie. Wanneer je op een openbaar domein picknickt moet je ook vaak strikte veiligheidsmaatregelen naleven (contacteer hiervoor je gemeentebestuur). Laat in elk geval je terrein proper achter, dat spreekt voor zich.

Wanneer je muziek speelt of je nodigt een artiest uit die bij Sabam aangesloten is, moet je ook Sabam en Billijke Vergoeding betalen. Voor een muzikant met eigen nummers, die niet bij Sabam aangesloten is hoef je geen Sabam aan te vragen.

Over de kostprijs

Een Curieuze picknick organiseren hoeft niet duur te zijn. Wanneer je zelf drank, hapjes, dekentjes… voorziet, kan je deze verkopen aan democratische prijzen. Ook je animatie kan je heel budgetvriendelijk aanpakken. Denk: jonge talentvolle singersongwriters, jeugdverenigingen…).

Over de medewerkers

Hoe meer mensen je betrekt bij de organisatie van de Curieuze Picknick, hoe meer monden reclame kunnen maken, hoe meer handen aan het bakken kunnen gaan, hoe meer oren kunnen luisteren naar jonge talentvolle muziekbandjes…

Denk eraan om aan het eind van de picknick alle afval op te ruimen, wij bij Curieus zijn propere mensen.

Extra tips

Op zoek naar een originele insteek?

Bio/veggie picknick
: roep op om enkel bio- en/of veggievoedsel mee te brengen.

Protest picknick: koppel je picknick aan een protestboodschap! Picknick op een druk kruispunt om te protesteren tegen te veel autoverkeer in de stad. Picknick op een braakliggend terrein dat wacht op een nieuwe bestemming

La douce France: baguettes, olijfjes, pastis, petanque, geruite dekentjes… En roep je gasten op om verkleed naar de Curieuze Picknick te komen. Denk: romantische Belle Epoque-jurken voor de dames en geruite petjes voor de heren.

Multicul(t)i Picknick: spreek mensen aan van verschillende culturele gemeenschappen en vraag hen familierecepten of andere culinaire pareltjes klaar te maken. Of neem juist één van de gemeenschappen als gast-thema.

Foodsharing: Iedereen maakt zijn of haar lievelingsgerecht en brengt het mee naar de picknick. Daar wordt alles op één grote tafel gezet en kan iedereen proeven van alles.

Boterhammen en Jammen: Roep op om muziekinstrumenten mee te brengen. Iedereen die iets speelt mag zijn of haar muziekinstrument meebrengen. Voor, na en tijdens de picknick jammen we er op los.